Az idei észak-macedóniai siklóernyős világbajnokságon elért sikerek után újabb, nem mindennapi bravúrt hajtott végre a magyar siklóernyős válogatott a hétvégén zárult világkupa versenyen Argentínában.

A Siklóernyős Világkupa közel egyhetes futamán mind egyéniben, mind pedig a csapatversenyben eddig még nem látott eredményeket ért el az ötfős magyar csapat. Honti Adél a nőknél a dobogó legfelső fokára állhatott, Takáts Pál bronzérmet szerzett, Vértes Balázs a 14., Rácz Balázs a 15. helyet szerezte meg, Budai Péter pedig a 32. helyre siklott be a férfiaknál. A nemzetek közötti versenyben az ezüstérmet hozták el a magyarok.

Honti Adél ezzel a győzelemmel egyértelműen beírta nevét a siklóernyőzés nemzetközi versenykrónikájába. Az összetettben elért 37. helyét sok férfi is megirigyelhetné.

Takáts Pál harmadik helyezése is nagy siker a férfiaknál. A 2007-ben világbajnoki címet szerzett versenyző (úgynevezett acro siklóernyőzésben) szinte folyamatosan nyeri az érmeket, olyan különleges sportokban is aranyérmet szerzett már (2017), mint az aerotlon, ebben futni, biciklizni és siklóernyőzni kell a versenyzőknek.

Vértes Balázs és Rácz Balázs magyar bajnokok, több előkelő nemzetközi helyezéssel, Budai Péter a többiekhez képest kevesebb tapasztalattal rendelkezik, de mostani repüléseivel bebizonyította, hogy biztos helye van a csapatban és van keresnivalója egy ilyen rangos nemzetközi mezőnyben.

Az, hogy a magyarok a nemzetek között ezüstérmet szereztek ugyancsak kiemelkedő eredmény. Olyan országokat sikerült megelőzniük, melyek a siklóernyőzésben különösen erősek (Olaszország, Szlovénia, Németország).

Ahogy azt lapunknak Simonics Péter a Magyar Siklóernyős Válogatott Szövetségi Kapitánya elmondta, a körülmények nem igazán kedveztek versenyzőinknek. A terep is ismeretlen volt a magyaroknak és az időjárás sem kényeztette el őket. A gyakran, és helyenként igen gyorsan változó időjárás miatt az is előfordult, hogy le kellett mondani az aznapi repüléseket. Ezen a világbajnokságon többnyire a türelemé és a taktikáé volt a főszerep.

Simonics Péter azt is megjegyezte, hogy a magyar siklóernyőzés méltatlanul mellőzött sport, pedig az eredmények önmagukért beszélnek. Vannak világ- és Európa-rekordereink, acro világbajnokaink, most már világkupagyőztes és helyezett versenyzőink is öregbítik a magyar siklóernyőzés hírnevét.


Takáts Pál versenyez a 2019-es világbajnokságon (Fotó: Takáts Pál Facebook-oldaláról)