A hongkongi zavargások helyszínéről sürgősen evakuálták a szerbiai egyetemistákat, akik kedd hajnalban érkeztek meg a belgrádi Nikola Tesla repülőtérre – írja az RTS honlapja.

Ahogyan arról tegnap a Szabad Magyar Szó is beszámolt, súlyos zavargások vannak Hongkongban.

Hongkong utcái csatatérré változtak (videó)

Anđela Janković újvidéki egyetemista arról számolt be, hogy pénteken a hatóságok a legmagasabb készültséget rendelték el Hongkongban, a legtöbb egyetemről pedig evakuálták a diákokat.

„Jelenleg az összes kampusz zárva van, csak a politechnikai egyetemről nem voltak hajlandók távozni a diákok, ott nagyon veszélyes a helyzet, bekerítette őket a rendőrség” – mondta az újvidéki egyetemista.

Dragana Stojanović, aki egy másik Hongkongból hazatért egyetemista édesanyja, a fiától olyan információkat kapott, hogy nincs szerbiai sérültje a zavargásoknak.

„Kevés információt kaptunk a fiunktól. Azt mondta, hogy nincs víz és áram, meg hogy az egyetem a városon kívül talált nekik szállást, a repülőtér közelében. Ahogyan én tudom, nincs szerb egyetemista a sérültek között“ – mondta Dragana Stojanović.

Saša Moderc, aki egy hazatért diák édesapja, aggodalmát fejezte ki a kialakult helyzet miatt.

„Sajnálom ezeket az egyetemistákat, akik a demokráciáért és egy jobb jövőért küzdenek“ – mondta a most hazatért Luka Moderc édesapja.

Hongkongban továbbra is a Hong Kong Polytechnic University (PolyU) nevű egyetemnél a legsúlyosabb a helyzet, ahonnan megpróbálnak távozni az egyetemisták.

A rendőrség eddig ezt könnygázzal akadályozta meg.

____________________________________________________________________

Fotó:021.rs