Határozatlan időre általános sztrájkba léptek az tanügyi dolgozók Horvátországban, miután 27 napja úgynevezett gördülő sztrájkot tartottak, vagyis minden nap más megyékben sztrájkoltak – jelenti az MTI.

A pedagógusok szakszervezetei bejelentették: az oktatási dolgozók mindaddig nem veszik fel a munkát, míg a kormány eleget nem tesz a követeléseiknek.

Branimir Mihalinec, a középiskolai dolgozók szakszervezetének elnöke szerint nagyon fontos, hogy erőteljes válaszokat adjanak a kormány fenyegetéseire.

„Meg kell mutatnunk, hogy a végletekig tudunk harcolni a követeléseinkért és méltóságunkért” – mondta. A kabinet pénteken közölte: november 18-tól nem fizetik ki azokat a napokat a pedagógusoknak, amelyeken nem vették fel a munkát.

„Amennyiben továbbra is egységesek és eltökéltek leszünk, a kormány kénytelen lesz újra asztalhoz ülni velünk, és elfogadható ajánlatot tenni” – fogalmazott Mihalinec.

A sztrájk nyomására a kormány úgy döntött, három részletben hat százalékkal emeli jövőre a köztisztviselők és közalkalmazottak bérét. A pedagógus szakszervezetek azonban az úgynevezett illetményszorzók 3 százalékpontos emelését is követelik, mert szerintük az oktatási dolgozók fizetése így is elmarad a közszféra más területein dolgozókétól.

A kormány megígérte, hogy 2020. június 30-ig felülvizsgálja a jelenlegi bérbesorolási kategóriákat. Ha a rendelkezésre álló idő alatt ez mégsem sikerül, a pedagógus bértáblán belül két százalékponttal emelik az úgynevezett illetményszorzókat. A szakszervezetek azonban ezzel sem elégedettek. Közölték, hogy a sztrájk mellett további tüntetéseket is szerveznek.

____________________________________________________________________

Fotó:Pixabay