Megkapta Várhelyi Olivér, Magyarország uniós biztosjelöltje hétfőn az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságának jóváhagyását, miután a frakciók koordinátorai kielégítőnek találták az írásbeli pótkérdésekre adott válaszait.

Várhelyi Olivér magyar biztosjelölt megtette, amit az európai parlamenti képviselők kértek tőle: megválaszolta az írásban feltett kérdéseket, amelyben ezúttal is hangsúlyozta, hogy semmilyen ország miniszterelnökének, semmilyen kormány és más tisztviselőjének kérése, nyilatkozata nem fogja befolyásolni munkája során.

Az EP külügyi bizottsága végül, az írásbeli válaszok alapján zöld utat adott a magyar biztosjelöltnek. Most már csak az Egyesült Királyságnak nincs elfogadott biztosjelöltje, igaz a brit kormány nem is jelölt a Brexit miatt. A teljes biztosi testületről még az Európai Parlament plenáris ülésének is szavaznia kell, amire ha minden a tervek szerint halad, akkor november 27-én kerülhet sor.

Ma délig kellett megválaszolnia az Európai Parlament pótkérdéseit a magyar uniós biztosjelöltnek. Erre azért volt szükség, mert az EP külügyi bizottságában a balliberálisok Várhelyi Olivér ellen voksoltak. Korábban a Jogi Bizottság teljes egyetértésben, ellenszavazat nélkül fogadta el Várhelyi jelölését az uniós szomszédsági- és bővítéspolitikai portfólió élére.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint azért akadályozzák Várhelyi kinevezését, mert a jobboldali kormány jelölte. Ha megkapja a jóváhagyást, akkor jövő héten már Ursula fon der Leyen teljes testületéről szavazhatnak az EP-ben.

Nyitóképünkön Várhelyi Olivér és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke