Amikor Szerbiában hivatalosan az utóbbi idők legalacsonyabb munkanélküliségi rátáit mérik, az ország Európában első helyen szerepel azon a listán, amely az egy munkahelyen kevesebb, mint három hónapot töltő munkavállalók számát illeti – írja a 021.rs.

Az Indikatori Dostojanstvenog Rada u Srbiji nevű szervezet felmérése szerint ezek a dolgozók a munkaerő 10,1 százalékát teszik ki.

2017-ben ezen munkavállalók száma 4,6 százalék volt, tehát két év alatt több, mint a duplájára nőtt azok száma, akik miután elkezdenek dolgozni egy új munkahelyen, nem töltenek ott három hónapnál több időt.

A meghatározott időre felvett munkások száma is jóval nagyobb, mint az EU-ban, ez 2017-ben 18,8 százalék volt, most 22,7 százalék – áll a felmérésben.

‚‚Az országban megközelítőleg 600.000 munkásnak nincs szociális biztosítása, valimint szintén ez a helyzet 130.000 mezőgazdasági termelővel is. Ha ezt tudjuk, akkor nem kell meglepődni azon az adaton, hogy Szerbiában minden tizedik munkavállaló a szegénység határán tengődik, valamint minden harmadik önálló mezőgazdasági termelővel is ez a helyzet – mondta Mario Reljanović, a felmérést végző szervezet egyik tagja. Hozzátette, hogy a munkahelyteremtés, amiről az állam beszél, csak az állami statisztikákban létezik és csak arra szolgál, hogy eldicsekedjenek vele.

_________________________________________________________________________________________________

Fotó:021.rs