Mellékhatások nélküli fájdalomcsillapítót ajánlanak brit kutatók: kísérletük eredménye arra utal, hogy jeges sarkvidéki jelenetek virtuális valóságban (VR) szemlélése enyhítheti az égető fájdalmakat, írja TECH rovatában a hvg.hu.

A londoni Imperial College kutatói szerint VR-jelenetek segíthetnek a fájdalomcsillapításban. Azonban nem akármilyen jelenetekről van szó, hanem jeges, sarkvidéki tájakról, jéghideg óceánokról – ez olvasható ki a Pain Reports folyóiratban megjelent tanulmányból.

A kutatócsoport úgynevezett megvalósíthatósági projekt keretében, VR-sisakot használva igazolta, hogy az említett jelenetekben való aktív részvétel csökkenti a fájdalmat, valamint a fájdalmas ingerekre való érzékenységet is. A szakemberek úgy gondolják, hogy a virtuális valóság interferálhat a szervezet azon részeivel (agy, agytörzs, gerincvelő), amelyek a test saját fájdalomcsillapító rendszerének részei.

A kísérletbe 15 egészséges önkéntest vontak be, akiknek a lábára kapszaicin vegyületet kentek (a kapszaicin felelős a paprika csípősségéért). Az így érzékennyé tett területre gyenge áramütést mértek, ami erős fájdalommal járt. Kísérleti alanyaikat arra kérték, hogy 0 és 100 között értékeljék a fájdalom erősségét, miközben VR-sisakot viselve sarkvidéki jeleneteket néznek. Voltak, akiknek egy monitoron kellett ugyancsak sarkvidéki képet nézniük, viszont ez állókép volt.

Azoknál, akik virtuális valóságot használva mintegy belemerülhettek a hideg, sarkvidéki tájba, csökkent a fájdalmas ingerek iránti érzékenység, viszont az állóképet szemlélőknél nem tapasztalták ugyanezt. A szakemberek szerint a jelenetekben való elmerülés jelentheti a magyarázatot a fájdalomcsökkenésre.

Azt azért a kutatók is jelezték, hogy bár a kezdeti eredmények biztatóak, jelenleg csak kisszámú kísérleti alanyt vontak be, akiknek nem voltak krónikus fájdalmaik. Krónikus fájdalomban szenvedő, nagyszámú betegminta jövőbeni randomizált, kontrollos vizsgálata segíthet megerősíteni a módszer potenciális előnyeit.