A jelenleg hatályos előírások szerint Szerbiában, ha jég, hó vagy jégréteg található az úton, november 1. és április 1. között kötelező a téli gumi használata. Ez azt is jelenti, ha az időjárás enyhébb, akkor nyári gumival is közlekedhetnek az autósok, azonban nem szabad elfelejteni, hogy hét Celsius-fok alatt a nyári abroncsok már nem fejtik ki a hatásukat, és balesetveszélyesebbek.

Éppen ezért, ha vége lesz ennek az évszakhoz képest szokatlanul enyhe időnek, ajánlatos mielőbb felkeresni a gumiszervizt, s feltetetni a téli gumikat. Az előrejelzések szerint a jó idő november végéig kitart, s utána hűl le jelentősen az idő, vagyis aki eddig nem tette meg, annak érdemes november utolsó napjai körül a nyári gumit lecserélnie télire.

A téli kirándulások során nem árt tájékozódni, hogy az adott cél- és a közbeeső országban milyen szabályok érvényesek, vagyis mi számít téli felszerelésnek. Az alábbi összeállításunk azoknak lehet hasznos, akik az elkövetkező időszakban valamelyik környező országba utaznak, ugyanis így elkerülhetők a tájékozatlanság miatt bekövetkezhető büntetések.

Magyarország

A vajdaságiak által leggyakrabban látogatott országban nincs külön szabályozva, hogy mi számít téli felszerelésnek. Magyarországon egyelőre nem vezették be a téli gumi kötelező használatát, azonban a közútkezelő az időjárási és útviszonyok függvényében egyes útszakaszokon kihelyezhet „Hólánc használata kötelező” táblát. A hatályos közlekedésbiztonsági törvény kimondja, hogy erős havazás esetén kötelező a hólánc használata az autó hajtott tengelyén lévő gumiabroncson. Ilyen esetekben a megengedett legnagyobb sebesség 50 kilométer/óra lehet. Ha az úton hó vagy jég van, akkor a külföldi autók nem léphetnek be Magyarország területére, ha az autóban nincs hólánc. Fontos még megjegyezni, hogy a szöges abroncsok használata közúton tilos!

Horvátország

November 15. és április 15. között minden járműnek meg kell felelnie az erre az időszakra vonatkozó szabályoknak, vagyis köteles téli felszereléssel rendelkezni, amibe beletartozik a négy téli vagy ugyanennyi négyévszakos gumi használata. Jeges útviszonyok vagy öt centiméternél nagyobb hó esetén Horvátországban kötelező hóláncot tartani az autóban. Az a sofőr, aki téli felszerelés nélkül indul útnak, 700 kunás, vagyis 95 eurós büntetést kockáztat.

Bosznia–Hercegovina

Csakúgy, mint Horvátországban, Boszniában is november 15. és április 15. között kötelező a téli felszerelés használata függetlenül attól, hogy az úton van-e hó vagy jegesedés. Boszniában kötelező a téli vagy négyévszakos gumiabroncsok használata. A négy milliméter profilmélységnél nagyobb nyári gumikkal csak akkor lehet közlekedni, ha a meghajtott kerekeken hólánc található. Akik nem tartják be a szabályokat, azokra 40 konvertibilis márka (20,8 euró) büntetés vár. Annak a sofőrnek, aki balesetet okoz, s az autó nem rendelkezett téli felszereléssel, 25 és 100 euró közötti büntetést kell fizetnie.

Szlovénia

November 15. és március 15. között Szlovéniában kötelező a téli gumi használata, ebből azonban elég kettő is, vagyis a meghajtó kerekeken kell lennie téli vagy négyévszakos guminak. Öt centiméternél nagyobb hó esetén kötelező a hólánc is, ezt már a határon is ellenőrizhetik, s akinek nincs, azt nem engedik be az országba. Ha nincs téli felszerelés az autón, a büntetés Szlovéniában 60 és 150 euró közötti, az pedig, akinek van, de erős havazás esetén nem használja a hóláncot, legtöbb 300 eurós büntetésre számíthat.

Románia

November 1. és március 31. között kötelező a téli gumik használata. Aki bizonyíthatóan a téli gumik hiánya miatt okoz balesetet vagy forgalmi akadályt, a kártérítésen és a mentési költségeken túl 400–2000 lej (85–420 euró) büntetésre számíthat, továbbá a biztosító is elutasíthatja a kárigényét.

Ausztria

November 1. és április 15. között személygépkocsi és 3,5 tonna megengedett össztömegnél nem nehezebb teherautóknál télies útviszonyok esetén kötelező vagy minden keréken legalább 4 milliméter profilmélységű téli gumi, vagy csak a meghajtott tengelyen a hólánc használata. A táblákkal jelzett utakon azoknak az autóknak is kötelező hóláncot használni, amelyeken téli gumi van. Fontos kihangsúlyozni, hogy hóláncot csak abban az esetben szabad használni, ha az úttestet összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, és a hólánc nem károsítja az útburkolatot. A szabályok ellen vétkezők legkevesebb harmincöt, legtöbb ötezer eurós büntetésre számíthatnak, s nem mellékes, hogy bizonyos esetekben a biztosítók sem térítik meg a nyári gumival felszerelt autókban keletkezett kárt.

Németország

Kötelező előírás nincs, viszont aki havas-jeges úton nyári gumival közlekedik, 40 euró, aki a forgalmat akadályozza (pl. elakad a nyári gumival), 80 euró büntetésre számíthat. A hólánc használatát táblák szabályozzák. Téli guminak minősülnek az M+S és hópihejelzéssel ellátott gumik, a minimális profilmélység 1,6 mm. Teherautók és autóbuszok esetében elegendő csak a meghajtott tengelyre téli gumikat felszerelni.

Szlovákia

Személygépkocsik esetében nincs dátumhoz kötve, viszont ha az utat összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, akkor Szlovákiában kötelező mind a négy keréken legalább négy milliméter profilmélységű téli gumi használata. Ennek hiányában a büntetés hatvan euró. Teherautók és autóbuszok az időjárási és útviszonyoktól függetlenül november 15. és március 31. között legalább a hajtott tengelyen kötelesek téli gumit használni. Az autópályákon mérik az előírt, 70 méteres követési távolság betartását.