Donald Trump amerikai elnök az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy az adóbevallását ne adhassák ki a New York-i ügyészségnek – jelentette be csütörtökön este kiadott közleményében Jay Sekulow, az amerikai elnök ügyvédje – írja az MTI.

Az egyik manhattani kerületi fellebbviteli bíróság múlt heti döntésének értelmében a New York-i ügyészség büntetés terhe melletti idézést küldhet a Donald Trump könyvelését intéző Mazars nevű cégnek, hogy adja ki az elnök vállalati és személyes adóbevallásait nyolc évre visszamenőleg.

Az ügyészek a dokumentumokat felhasználhatják egy vádhatósági vizsgálathoz, figyelmen kívül hagyva Trump hivatkozását az elnöki mentességre. Bár Cyrus Vance, az üggyel foglalkozó demokrata párti ügyész beleegyezett, hogy a könyvelő cégnek ne küldjenek büntetés terhe melletti idézést, de Trump ügyvédjei a kerületi bíróság döntésének visszavonását és egyben általában a kért dokumentumok további megőrzésének szavatolását várják el. Közleményében Sekulow ügyvéd leszögezte: a kerületi fellebbviteli bíróság döntése téves és meg kell változtatni. Álláspontja szerint ugyanis a büntetés terhe melletti idézés ebben az esetben alkotmánysértő, és ezért nem hajtható végre.

Donald Trump évek óta bírálatokkal – és most már perrel is – néz szembe, mert szakítva az amerikai elnökök szokásos gyakorlatával, nem tette közzé adóbevallásait. Elemzők szerint a legfelsőbb bírósághoz benyújtott beadvány az utolsó kísérlet lehet az adóbevallások titkosságának megőrzésére. Ha a legfelsőbb bíróság nem utasítja el a beadványt, akkor a döntés 2020 nyarára – nem sokkal az elnökválasztás előtt – várható.

Szerdán egy ettől független ügyben a főváros, Washington egyik szövetségi fellebbviteli bírósága zöld utat adott a képviselőházi ellenőrzési bizottság kérésének, hogy szintén bekérhesse a Mazars cégtől Trump pénzügyi dokumentumait. Az elnök ügyvédjei már jelezték, hogy ezt a döntést is megtámadják a legfelsőbb bíróságon.