Budapesten, a Várkert Bazárban tartották a Magyar Állandó Értekezletet, közismert nevén a MÁÉŔT-et, számolt be róla a Pannon RTV.

A MÁÉRT a Kárpát-medencei magyar szervezetek és az Országgyűlési pártok közös fóruma, az év egyik legnagyobb nemzetpolitikai eseménye. A fórum elején Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke tartott nem sajtónyilvános előadást.

A zártkörű egyeztetésen elfogadták a zárónyilatkozatot, melyben kifejtik, hogy a határon túli lét ma már nem hátrány, hanem erőforrás és versenyelőny, Magyarország pedig biztos támasz. A cél egy erős közép-európai régió megteremtése. Sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes beszélt arról, hogy megtízszereződött a nemzetpolitikára szánt pénz az elmúlt években, és hogy a támogatás a jövőben is megmarad.

A Pannon RTV tudósítása szerint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt mondta, az, hogy ma előnyt jelent magyarnak lenni Vajdaságban, hosszú folyamat eredménye. A VMSZ elnöke szólt a jövő évi szerbiai választásokról is. Elmondta, a megkezdett út folytatása a cél. A migráció kérdéséről úgy nyilatkozott, az elmúlt napokban, hetekben láthattuk, hogy ez a folyamat közel sem a múlté.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Azt látjuk, hogy nem Bosznia felé mennek Szerbiából a migránsok, hanem ugyanazt a régi utat kezdték el használni. Megjelentek Magyarkanizsán, erőteljes számban Szabadkán, megjelentek a bánáti önkormányzatok területén, keresve az utat Románia felé, illetve Magyarország felé. Én lélekben is és más szempontból is arra készülök, hogy ez jellemezni fogja az elkövetkező heteink, hónapjaink mindennapjait. Elemi érdekünk az, hogy a kerítés megmaradjon.”


Fotók: Pannon RTV