A héten 2400 európai Burger King-étteremben jelent meg a műhúsos hamburger Rebel Whopper névvel. Kipróbáltuk, utánajártunk, elemeztük, elrágcsáltuk.

Svédországban már jelen van a műhús, Európa többi országában azonban most került a pultra először műhamburger, amellyel a Burger King rukkolt elő, versenytársait megelőzve.

Az Euromonitor International adatai szerint a húst helyettesítő, növényi alapú élelmiszerek fogyasztása 22 százalékkal emelkedik évente Kelet-Európában, 13 százalékkal Nyugat-Európában (Amerikában ez 12 százalék). Tehát van igény a húsmentességre, adódjon az környezettudatosságból, életmódból, takarékosságból vagy akármi másból.

Amerikában már létezik műhúsos hamburger, a Burger King ezt a terméket Impossible Whopper névre keresztelte és óriási sikere van tavaszi megjelenése óta. Nyilvánvaló lett volna ugyanezt a „húspogácsát” használni az európai Rebel esetében is. Csakhogy Európában szigorú szabályozás van érvényben, amely szerint genetikailag módosított élelmiszert nem eszünk. Az amerikai műhús úgy készül, hogy annak fő „elemét” a szója alkotja, vagyis a szója gyökérzetében található leghemoglobinra hasonlító anyag. Ez az összetett fehérjék csoportjába tartozó hem-protein felelős az eredetire hasonlító textúráért és ízért. Az élesztő segítségével életre hívott műszója-műhús nem is itt dobja a legnagyobb bukfencet, hanem ott, hogy lebomlása közben 46 olyan fehérje keletkezik, amit emberi lény nemigen fogyasztott még, tehát senki nem tudja, hogy hosszú távon a szervezetünkben mire van hatással, esetleg milyen allergéneket tartalmaz.

Van viszont az amerikai műhúsnak egy nagy (üzleti) előnye: színéből adódóan ugyanúgy sül, mint a „rendes” hús, vagyis nem kell plusz adalékot, színezéket hozzákeverni, hogy szép hússzínű legyen a végeredmény. Az európai változatról ugyanez elmondható.

A Rebel Whopper belülről (Fotó: Szappanos Veronika, SZMSZ)

A Rebel Whopper belülről (Fotó: Szappanos Veronika, SZMSZ)

A Rebel esetén tehát keresni kellett egy európai gyártót, aki már rendelkezik kellő tapasztalattal a húshelyettesítők terén. A választás a holland The Vegetarian Butcher nevű cégre esett, ők 2007 óta gyártanak mindenféle húst helyettesítő terméket (csirkét, marhát, húsgolyót, még tonhalat is). A Burger King számára külön kifejlesztették a whopper-pótlót, aminek pontos összetevőjét üzleti titokként kezelik. Ez nem tántorított el minket, utánajártunk, mit tolnak az orrunk elé a Rebel Whopperben. A magyarországi Burger King igencsak mostohán bánik a sajtóval, bár az üzletben, személyesen nagyon barátságosak voltak, ezt el kell ismerni. Más európai Burger Kingek viszont, a magyarral ellentétben, rendelkeznek sajtóoldallal, elérhetőséggel, így náluk tájékozódtunk.

A Rebel tartalmaz fenntartható gazdálkodásból származó szóját és búzát, több olajat, fűszereket, emellé kerül paradicsom, hagyma, jégsaláta, uborka, majonéz és ketchup a jól megszokott szezámmagos zsömlébe. A feldolgozási eljárás jóval költségesebb, mint a marhahúsé.

Magyarországon mindössze a Burger King Facebook-oldaláról tudtunk tájékozódni, ők többek között ezeket írták a kommentekre válaszul:

„Nem olajban sütjük, hanem ugyanott, ahol a marha- és csirkehúst. Azt hogy vega, sehol nem kommunikáljuk.”

„Sőt, nem is vegetáriánus. Mi azoknak hoztuk el ezt a burgert, akik nem szeretnének lemondani az autentikus Whopper ízről, mégis rugalmasan tudnak és akarnak választani a húsos és húsmentes étkezések között.”

A műhúst először önmagában kóstoltuk, hogy a „körítés” ne befolyásolja az ízeket. Valóban szakértőnek vagy megszállott húszabálónak kell lenni, hogy megérezzük a különbséget. Mindössze a picit savanykás íz és a homogén jelleg miatt kezdhet a fogyasztó gyanakodni, hogy nem egy halott állatot eszik. A húst sosem lehet ennyire homogén, selymes állagúra feldolgozni önmagában. A Rebel textúrája, színe, illata hozza a jól megszokott Whopper élményt, a grillrács nyomok is szépen látszanak rajta.

A műhús kellemesen rágcsálható, se túl puha, se túl kemény. A nagyon enyhe gumis állag a szójának köszönhető, ezzel semmi gond nincs, a gyártó a lehető legjobban leplezi az alapanyagok eredeti ízét, (vagy ízetlenségét). A termék vágásélménye is kiváló, pont, mint az eredeti, nem hatol át rajta könnyen a kés, picit meg kell küzdeni az elnyiszálásával. Nem mintha késsel esnének neki a fogyasztók, inkább azért próbáltuk ki, mert ez is információval szolgál a minőséget illetően.

Az ára az egyetlen barátságtalan összetevő, 1120 forintot kérnek érte. Ugyanennyibe kerül a „rendes” Whopper és a vegetáriánus Whopper is (a vegetáriánus zöldségekből készül).