A magyar tudomány ünnepe alkalmából – melynek 2019-es mottója: Értékteremtő tudomány – a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottságának ünnepi ülésén átadták dr. Lábadi Károly nyugalmazott egyetemi tanárnak, néprajzkutatónak a PAB Határon Túli Tudományért díjat.

A magas elismerést a horvátországi magyar kisebbség körében végzett munkájáért, a határon túli magyar tudományért kifejtett tevékenysége elismeréséül érdemelte ki- számolt be az eseményről a kepesujag.com.

A díjazott méltatása során elhangzott, Lábadi szakértelme hozzájárulásával a magyar kisebbség múltja és népéletének értékei az utókorra tudnak hagyományozódni. Kiemelkedő jelentőségű tudományos és szakmai körökben folytatott munkája, nem utolsósorban pedig az eszéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék egyik fő kezdeményezője és alapítója. Lábadi munkásságát több szakmai és állami díjjal ismerték el.  Kiemelkedő jelentőségű és számos újdonságot hordozó munkái közül többet is lefordítottak horvátra, ezáltal a drávaszögi és a szlavóniai magyar kisebbség története, illetve öröksége, átlépve a nemzeti és nyelvi határokat, szélesebb körben is ismertté vált.

tuti