A szerbiai választási jogszabályok jelenleg nincsenek összhangban az EBESZ  követelményeivel – mondta Tanja Fajon, az Európai Unió és Szerbia közötti stabilizációs és társulási parlamenti bizottság elnöke – írja a 021.rs.

Fajon szerint egyes területeken van előrelépés, de leginkább az elfogadott törvények végrehajtásával van probléma.

„Nagy gondot jelent, hogy nem egyenlő a felek médiajelenléte, mert a sajtószabadság egy jogállam és egy EU-tagságra törekvő állam egyik fő eleme” – mondta Fajon, aki hozzátette, hogy a választási kampány finanszírozásának szerkezete sem eléggé átlátható.

Fajon – aki szerb parlamentben az EP-delegáció tagjaként közvetít a szerb hatalom és az ellenzék közötti, a választási feltételekről szóló párbeszéd második fordulójában – arról is beszélt, hogy még nem dőlt el, hogy az Európai Parlament küld-e megfigyelőket a szerbiai választások ellenőrzésére, erre azonban jó esélyt lát.

Fajon előbb külön megbeszéléseket folytat a hatalom és az ellenzék képviselőivel, utána pedig együttes ülésen vesznek részt.

„A tárgyalások során mindkét félnek alkalma lesz elmondani véleményét és megvitatni a problémáikat, az együttes megbeszélésen pedig lesz alkalom megtalálni a mindkét fél számára elfogadható megoldást, amely a választások normális lebonyolításához és az ellenzék parlamenti visszatéréséhez vezethetne” – mondta többek között Fajon.

_________________________________________________________________________________________________

Nyitóképünkön Tanja Fajon, az  Európai Unió és Szerbia közötti stabilizációs és társulási parlamenti bizottság elnöke látható. (Fotó:ocnal.com)