Nem igazak azok az állítások miszerint Szerbia a 90-es években a JSZSZK közös vagynát használta volna. Erre nem is lett volna lehetősége, hiszen az országra nemzetközi szankciókat róttak ki – közölte a Szerb Nemzeti Bank (NBS) – írja a 021.rs.

Andreja Metelko-Zgombić horvát külügyminiszter csütörtökön azzal vádolta meg a szerb államvezetést, hogy a 90-es években jogtalanul használta fel a JSZSZK külföldi bankokban tartott vagyonának egy részét, és ezért Horvátország most 148,5 millió dollárt követel a szerb államtól.

AZ NBS arra hívta fel a figyelmet, hogy a szankciók miatt az akkori JSZSZK vagyon például az Egyesült Államokban be volt fagyasztva.

‚‚A horvátok szeretnék megkapni az egykori közös vagyon egy részét, ám az egykori közös tartozások kifizetésében nem szeretnének részt vállalni” – áll többek között a Szerb Nemzeti Bank közleményében, melyben hozzáteszik, hogy szerintük arról van szó, hogy a horvát fél el szeretné terelni a figyelmet az egykori szerb cégek horvátországi államosításáról, amely jóval több kárt okozott Szerbiának, mint a JSZSZK külföldi bankokban megmaradt vagyona.

_______________________________________________________________________________________________

Fotó:Pixabay