Szerbia 30,4 tonna aranytartalékkal rendelkezik, ami az ország devizatartalékainak tíz százalékát teszi ki, közölte Jorgovanka Tabaković szerb bankkormányzó.

Tabaković rámutatott, hogy a 30,4 tonna arany ellenértéke 1,23 milliárd euró, az ország devizatartalékai pedig jelenleg 12 milliárd eurót tesznek ki.

A bankkormányzó ismertette, hogy az említett mennyiséget az elmúlt időszakban vásárolták, 21 tonnát tőzsdei árfolyamon vettek a bori bányából, a maradék kilenc tonnát pedig külföldről. Tabaković hozzátette, hogy az arany magas, 99,1 százalékos finomságú.

A bankkormányzó kiemelte, hogy Szerbia fő külkereskedelmi partnere az Európai Unió, viszont az EU gazdasági növekedésének lassulása miatt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kísértésben volt, hogy csökkentse a szerb gazdaság növekedésére vonatkozó prognózisát, azonban ettől elállt, miután az IMF szakértői csapatával ismertették a tényeket.

Az elért eredményekre való tekintettel Tabaković szerint a Szerbiai Nemzeti Bank megemelte 3,5-ről 3,6-ra emelte a bruttó hazai össztermék (GDP) növekedési prognózisát, ettől akár nagyobb mértékű növekedés is elképzelhető.