Az utóbbi három évben Szerbiában 657 képviselő váltott pártot, a legtöbben pedig a hatalmon lévő koalícióhoz csatlakoztak – áll abban a felmérésben, amelyet a CRTA (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost) készített – írja a 021.rs.

Szerbiában 107 városban és községben összesen 6556 képviselőt tartanak számon. Ez azt jelenti, hogy a 2016-2019-es időszakban a képviselők 10 százaléka választott magának másik pártot. Legtöbben a Szerb Haladó Párthoz (SNS), illetve a Szerbiai Szocialista Párthoz (SPS) csatlakoztak. Öt olyan esetet jegyeztek fel, hogy három év alatt négyszer is pártot váltott egy-egy képviselő.

Tamara Branković, a felmérés vezetője szerint az adatok igencsak aggasztóak, hiszen ezek az emberek gyakorlatilag elrabolták azoknak a polgároknak a voksait, akik rájuk szavaztak.

„Legtöbben az ellenzék soraiból igazoltak át valemelyik hatalmon lévő pártba, legtöbbször a haladókhoz. A képviselők, több, mint fele lett ellenzékiből az SNS tagja, ami nem nagy meglepetés, hiszen Szerbiában mindössze 13 olyan község van, ahol a Szerb Haladó Párt nem tagja a hatalmat gyakorló koalíciónak. Felmérésünk kimutatta, hogy a képviselők szinte minden esetben azért váltanak pártot, hogy pozícióhoz és hatalomhoz jussanak és csak a legritkább esetben azért, mert erre politikai okaik vannak” – mondta Tamara Branković, aki hozzátette, ebből a polgároknak van a legnagyobb kára, hiszen ilyen esetekben elveszik tőlük a szavazataikat, amelyet egy bizonyos pártra adtak le.

Bojan Klačar, a Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CESID) igazgatója szerint a probléma a választási rendszerrel van, hiszen a polgárok pártokra és nem egyénekere adják le a szavazataikat. Amíg ez nem változik, ennek a jelenségnek nem lehet gátat szabni.