A 190 milliárd forint költségű, 68 ezer férőhelyes budapesti Puskás Aréna holnapi ünnepélyes megnyitójára időzítette Dénes Tamás és Dlusztus Imre Meggypiros mezben című könyvük megjelenését, amely a magyar labdarúgó-válogatottban 1902 óta pályára lépett játékosok lexikonja.

A könyv szerdai bemutatóján kiemelték: lapzártáig 1001 labdarúgó szerepelt a magyar válogatottban.

Többnyire anyagi problémák miatt egy olyan legendás kötet, mint az ötven évvel ezelőtt kiadott Alberttől Zsákig című könyv, évtizedekig folytatás nélkül maradt. Ezt a könyvet Imre és Tamás hihetetlen munkája, tapasztalata és több évtizedes gyűjtőmunkája nélkül nem sikerült volna kiadni – hangsúlyozta Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke.

Ahogy fogalmazott: sporttörténelmi napokat élünk, hiszen a válogatottban a közelmúltban mutatkozott be az ezredik labdarúgó, míg pénteken hivatalosan is megnyílik az új nemzeti futballstadion, a Puskás Aréna.

A két szerző közül Dénes Tamás sportújságírónak, futballtörténésznek már a 67., sportággal kapcsolatos könyve jelent. Dlusztus Imre újságíró, a szegedi Délmagyar egykori főszerkesztőjeként dolgozott, szakterülete elsősorban a sport és a borászat, íróként 42 kiadványt jegyez.

A hazai könyvkiadás és futballtörténelem egyedülálló vállalkozása nemzetközi szinten is kivételes összeállítás, egyszerre lexikon, amely szócikkeken keresztül emlékezik meg az összes eddigi játékosról, és sportágtörténeti album, amely 700 oldalon keresztül színes történeteket is közöl a 118 évről. A történelmünkről, a szenvedélyünkről, az életünkről.

A könyv a szegedi Nemzeti Értékek Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

tuti