Megszűnt az anonim csomagküldés, így többé már nem fordulhat elő olyan, hogy valaki laptopot rendel, majd téglát kap helyette, és mindezt következmények nélkül. A postai szolgáltatásokról szóló új törvény nem irányoz elő új árjegyzéket, viszont a polgárokat hatékonyabban védi, írja a Blic.

Mielőtt valaki küldeményt ad fel a postán, fel kell mutatnia személyi igazolványát, ez az alapvető változás az új jogszabályban. A postai alkalmazott kérésére nem kell felnyitni és megmutatni a csomag tartalmát, de jogában áll azt felnyitni, amennyiben erre valamelyik intézmény, például a rendőrség kéri.

Az új törvénnyel ellenőrizhetőbbé válik a pénzek és a küldemények áramlása, ugyanis eddig ezzel gyakran visszaéltek a csempészek, főleg a zárjegyes termékek esetében.

„A küldemény felvételekor eddig a feladó vezeték- és keresztnevét, valamint a címét kértük, és a címzett esetében is ezekre az adatokra volt szükség. Mostantól, az új törvény szerint az igazolványszámot is el kell kérnünk, aminek a különböző vitás szituációkban van jelentősége” – magyarázta a Blic Biznisnek Nataša Milanović, a Bex Express futárszolgálat körzeti menedzsere.

A személyi igazolványt fel kell mutatni majd az értékküldemények és utánvételes csomagok feladása és felvétele esetén, valamint a pénzküldemény kézbesítésekor is.

Szerbiában jelenleg ötvenhét postai szolgáltató működik. A múlt évben 325 millió küldeményt kézbesítettek, vagyis háztartásonként átlagban 131-et. A küldemények legnagyobb részét, 290 milliót az univerzális postai szolgáltatások tették ki, mint amilyenek a levelek, az utalványok és a 10 kilogrammot nem meghaladó csomagok.