Méltányos volna, ha a Fideszre szavazó határon túliak is hozzájárulnának azokhoz a plusz költségekhez, amelyek a magyar kormány szabálytalan uniós pénzfelhasználása miatt sújthatják majd Magyarországot – mondta Brüsszelben Rónai Sándor, az Demokratikus Koalíció EP-képviselője, írja az EUrológus, amely cikke szerint a politikus úgy véli, mindazoknak ki kellene venni a részüket a terhekből, akik szavazataikkal hozzásegítették a Fideszt a hatalomban maradáshoz. A teher nagyságát egyébként ki is számolták, s hetvenezer forintra, vagyis kétszáztíz euróra jött ki fejenként.

Mint arról beszámoltunk, Magyarország elfogadta az EU források szabálytalan felhasználásáért kiszabott büntetést. A döntést az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának ülése után tették közzé. A dokumentum szerint Magyarország a 2014 és 2020 közötti költségvetési időszakban több uniós alapot szabálytalanul használt fel. Budapest projektumonként fellebbezhetett volna a testület megállapításai ellen, de ehelyett inkább elfogadott egy tíz százalékos pénzügyi korrekciót az egész csomagra vonatkozóan – derül ki a dokumentumból. A büntetés összege meghaladja az 500 milliárd forintot (1,5 milliárd euró), ami az ország társadalmi össztermékének több mint egy százalékát teszi ki. A magyar kormány nem kommentálta a Reuters hírét.

„Az unió nem szereti, ha meglopják, és aki kísérletet tesz erre, azt megbüntetik” – mondta Rónai Sándor. Hozzátette, hogy Orbán Viktor „lélegzetelállítóan nagy büntetést, 700 milliárd forintot vállalt be annak érdekében, hogy a pénzfolyam ismét meginduljon Magyarország felé”. Ez a pénz pedig Rónai szerint azt a célt szolgálja, hogy „Orbán Viktor haverjai, a NER oligarchák meggazdagodhassanak és szétlophassák az uniós pénzeket”.

Több találgatás is volt már róla, hogy mennyi pénzt is bukhatott Magyarország pontosan az EU által szabálytalannak ítélt pályázatokon, a becslések 30-tól egészen 500 milliárd forintig terjedtek. Most Jávor Benedek a blogján bizottsági válaszokra hivatkozva úgy kalkulált, hogy összesen 700 milliárd forint is lehet a bevállalt büntetések összege. A Reuters hírében 500 millió forint, vagyis másfél milliárd euró szerepel.

Korábban megírtuk, hogy a határon túli, szavazásra jogosult kettős állampolgárságú magyarok közül az EP-választásokon a Vajdaságban volt a legnagyobb a részvétel. Ez valahol logikus is, hiszen a Romániában és Szlovákiában élő kettős állampolgárok uniós állampolgárként inkább saját országuk listáira szavaztak, vagyis csak a szerbiai és ukrajnai, nem EU-tag országok szavazói élhettek azzal a lehetőséggel, hogy magyar listára adják le voksukat. Erre pedig a Semjén Zsolt által tavaly benyújtott és decemberben megszavazott törvény értelmében lehetőségük is volt – az idei EP-választáson már az európai uniós lakcímmel nem rendelkező határon túli magyar állampolgárok is szavazhattak ugyanis a magyar pártlistákra.

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján 59 400-an regisztráltak a választási névjegyzékbe szerbiai címmel, és 40 253-an szavaztak. A Vajdasági Magyar Szövetség, a VMSZ elnöke, Pásztor István azonban még ennél is több szavazatról beszélt, szerinte mintegy 50 ezren szavaztak a 70 ezer, szavazati joggal rendelkező vajdasági magyar közül. A különbséget az adhatja, hogy nem mindenki adott meg szerbiai lakcímet a regisztrációkor, sokan csak e-mail címmel regisztráltak. Az EP-választáson egyébként összesen 57 777 érvényes levélszavazat érkezett, és a határon túli magyar szavazatok több mint 95 százalékát a Fidesz-KDNP kapta.