A szokatlanul enyhe időjárás kedvez a vírusok terjedésének, megduplázódott a megfázásos betegek száma, emiatt pedig tele vannak az egészségházak várótermei, írja a Blic.

Az olyan időjárás változások, amikor a hideg időt felmelegedés követi, jó táptalajt biztosítanak a vírusok és a légúti fertőzések kórokozóinak terjedéséhez, ezért az orvosok szerint ilyenkor fokozott odafigyelésre van szükség, különösen a gyermekek esetében.

A gyermekeknél láz és gyengeség, az idősebb pácienseknél a vérnyomás-ingadozás a leggyakoribb panasz, amivel az orvosok az utóbbi napokban találkoznak.

Biserka Šutaković, a zimonyi egészségház gyermekorvosi rendelőjének főorvosa a Blicnek megerősítette, hogy a szokatlanul meleg időjárás miatt megkétszereződött a megfázásos panaszoktól szenvedő gyerekek száma. A doktornő azt tanácsolja a szülőknek, hogy adjanak gyermekeiknek vitaminokban gazdag ételeket és sok folyadékot.

– Általában nem írunk fel antibiotikumot a gyermekeknek, hanem az úgynevezett szimptomatikus terápiát alkalmazzuk: köhögtető gyógyszereket és szirupokat, lázcsillapítókat adunk, és azt javasoljuk, hogy fogyasszanak vitaminokban gazdag ételeket és sok folyadékot. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy szükséges a pihenés, tehát a gyereknek feküdnie kell, nem pedig iskolába mennie, mert ha betegen iskolába megy, akkor másokat is megfertőz, és a felépülése is hosszabb ideig tart – mutatott rá a doktornő és hozzátette, a tapasztalatok szerint a vírusok és a megfázás ellen egész november és december folyamán harcolni kell, azután újév előtt, amikor megkezdődik a téli szünet, jelentősen csökken az orvosi segítséget kérő beteg gyerekek száma.

Igora Dimitrijev belgyógyász szakorvos szerint pillanatnyilag az emésztőszerveket támadó norovírus, a csecsemőket és kisgyermekeket fertőző rotavírus, és a felnőttek légutait és emésztőrendszerét támadó adenovírus a leggyakoribb.

Dimitrijev a Tanjug hírügynökségnek arról is beszélt, hogy a felnőttek leggyakrabban felső- és alsó légúti fertőzés, gyomorinfluenza és magas vérnyomás miatt keresik fel az orvost. A belgyógyász azt tanácsolja a polgároknak, hogy igyekezzenek immunrendszerüket természetes módon megerősíteni, figyeljenek oda a táplálkozásra, és vegyenek be lázcsillapítót, amennyiben szükséges.