Az amerikai Képviselőház hírszerzési bizottságában szerdán megkezdődtek a nyilvános meghallgatások Donald Trump elnök korrupt viszonyulásáról Ukrajnával szemben. A tucatnyi zárt ajtós meghallgatás után a demokrata vezetésű bizottság a nyilvánosság elé próbálja tárni mindazokat a terhelő vallomásokat, amelyeket több mint egy tucat diplomata és biztonságpolitikai szakértő tett eddig a trump-kormányzat önérdekű külpolitikai viselkedéséről. Ez a sorozat képezi az elnök felelősségre vonását célzó  folyamat első nyilvános lépését.

A meghallgatásokat Adam Schiff kaliforniai képviselő, a bizottság elnöke vezeti. A republikánus kisebbség bizottsági vezetője az a Devin Nunes, aki a Mueller-féle vizsgálat alatt képviselőként titokban összejátszott a Fehér Házzal. A republikánus bizottsági tagok már a két megidézett tanú meghallgatása előtt féltucat közbevetéssel próbálták megakadályozni, késleltetni, vagy legalábbis obstruálni az első nyilvános eseményt.

A szerdai meghallgatás két tanúja George Kent államtitkár és William Taylor nagykövet, akik a közszolgák méltóságával beszélnek hivatásuk magaslatáról az ellnök közvetlen munkatársainak korrumpáltságáról. Első nyilatkozatukban mindketten kijelentették, hogy kizárólag alkotmányos feladatukat teljesítik, minden pártoskodás nélkül. Mindketten az alktommányra tett esküjükre hivatkoztak, ami nem egy megválasztott személy irányában kötelezi el őket, hanem az alktományos rend és a joguralom védelmére. Mindketten évtizedek óta szolgálják az amerikai diplomáciát republikánus és demokrata elnökök alatt egyaránt. Mindkettőjüket a jelenlegi kormányzat nevezte ki mostani pozíciójukra, és Trump mindkettőjüknek megpróbálta megtiltani, hogy tanúskodjanak.

A meghallgatások pénteken és a jövő héten is folytatódnak.


A nyitóképen: William Taylor nagykövet és George Kent államtitkár az első leváltási meghallgatás tanúi. (Fotó: J. Scott Applewhite/AP, Carlos Jasso/Reuters)