A szabadkai Radić fivérek utcában történt épületrombolás kapcsán intézett nyílt levelet Silling Lédához, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatónőjéhez a Magyar Mozgalom elnöksége.

A Joó Horti Lívia társelnök által aláírt levél szerint, „aki a közvélemény figyelmét megkerülő módon kívánt rombolni, tökéletesen időzített”, ugyanis azt a „hetek óta húzódó, a városlakóknak rengeteg bosszúságot okozó felújítás” idején követték el, amikor „személygépkocsival sem lehet befordulni, az utcába”, de ettől függetlenül, az MM szerint az intézet igazgatónőjének tudnia kellett a részletekről.

A Magyar Mozgalom a műemléki jelentőségű területté, azaz építészeti, kultúrtörténeti egységgé nyilvánított utcában történt rombolás miatt komoly aggodalmának adott hangot és felszólította a Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatónőjét, hogy haladéktalanul álljon ki a nyilvánosság elé és nyilatkozzon, tájékoztassa a szabadkaiakat a következőkről:

  1. A Községközi Műemlékvédelmi Intézetnek milyen szerepe volt a szabadkai Radić fivérek utcában történt bontások során? Részletes tájékoztatást kérünk a teljes eljárásról, annak menetéről!
  2. A védelmet élvező épületek tekintetében külön tájékoztatást kérünk! A beruházó cég milyen jogszabály alapján és milyen eljárásban kapott engedélyt az épületek bontására?
  3. A lebontott és a lebontásra váró épületek helyére milyen méretű, stílusú és rendeltetésű épületek építése van tervben? Milyen jogszabályi és műemlékvédelmi előírásoknak kell eleget tenniük?
  4. Folyamatban van-e valamely épületek védettségének megszüntetése, átminősítése? Ha igen, mely épületekről van szó, ki a kezdeményező, a kezdeményezésnek mi a hivatkozási alapja, hol tart az eljárás?
  5. Véleményezze a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet reagálását, miszerint a lebontott épületeket az eredeti állapotukba kell visszaállítani.

A Magyar Mozgalom elnökségének nyílt levele teljes terjedelmében ITT olvasható.