Hétfőig volt látható Kertész Imre Nobel-díjas magyar író fotókiállítása Szabadkán. Az egy hónapig tartó kiállítás témája Kertész kezdeti évei voltak, de ezúttal inkább első felesége, Vas Albina került a középpontba, aki Szabadkán született 1920-ban.

Vas Albina zsidó származása miatt sokat szenvedett, egész családját elvesztette, maga is raboskodott, első férjét letartóztatták. Kertész Imrével 1953-ban ismerkedtek meg és több mint negyven évet éltek együtt. Albina kilenc évvel volt idősebb Kertésznél, egész életében támogatta a kezdő írót, hányatott sorsa ellenére vidám természetű nőként emlékeztek rá ismerősei. Pincérnőként dolgozott több helyen, kis lakásuk közelében a második kerületben. Albina 1995-ben halt meg. Kertész a következő évben újraházasodott, Kertész Magdával 20 évet éltek együtt.

A Kertész Imre Intézet szervezésében megvalósuló vándorkiállítás első állomása volt Szabadka.

Szombaton, az író kilencvenedik születésnapján adták át első alkalommal a Kertész Imre és Kertész Magda-díjat. Az író emlékére alapított díjat ezentúl évente fogják odaítélni a művészet és a kultúra rászoruló, rendkívüli tehetségeinek. Elsőként Váradi Gyula hegedűművész, a Virtuózok felfedezettje kapta meg a díjat, amelyet Johannes von Duisburg operaénekes és a budapesti Rotary Club alapított. A Kertész házaspár a humanitárius tevékenységet folytató Rotary Club tagja volt.

Kertész Imre egyszerű síremléke a művészparcellánál található (Fotó: Szappanos Veronika, SZMSZ)

Kertész Imre egyszerű síremléke a művészparcellánál található (Fotó: Szappanos Veronika, SZMSZ)

A Fiumei úti sírkertben pénteken avatták fel Kertész Imre síremlékét. A 2016-ban elhunyt író sírjánál eddig csak ideiglenes emlékhely volt látható. A síremléket az ugyancsak 2016-ban elhunyt Kertész Magda elképzelése alapján alkotta meg Czakó Rita és Takács Máté szobrászművész.

A túlságosan is egyszerű közös síremlék a temető művészparcellájánál, egy sarkon található. Ha valaki nem tudja, mit keres, biztosan elmegy mellette. A bronz alapon egy oszlop áll, amelyen egy ajtó (ablak?) nyílik – a szobrászok elmondása szerint a végtelenbe, az örökkévalóságba, a halhatatlanságba. A zsidó hagyományokhoz igazodva eredetileg egy nagy kavicsot terveztek a síremlékhez, de az nem valósult meg, helyette az egész síremléket kavicsos alapra helyezték. Az oszlop elején mindössze Kertész kézírásával látható a neve, hátoldalán pedig a „Szeretet megvált” felirat olvasható.