Szombaton ünnepélyes keretek közt adták át a tízes korridor Prosekot Crvena Rekával összekötő 22 és fél kilométeres szakaszát, ezzel befejeződött a tízes közlekedési folyosó Dimitrovgrad és Niš közötti, keleti ágának a kiépítése. Az útavatón Aleksandar Vučić szerb elnök azt mondta, folytatják az építkezést, tudósít az N1 Televízió.

„Nem fogunk megállni, folytatni fogjuk és megállás nélkül fogunk építkezni, hogy több munkánk legyen, ezzel együtt több befektetés, hogy teljessé tegyük a bűvös kört, és azt mondhassuk, hogy egy sikeres, és egy legszebb, számunkra mindenképpen legszebb országot hoztunk létre a Balkánon” – mondta Vučić.

A szerb államfő köszönetet mondott azoknak a polgároknak, akik megjelentek az ünnepélyes útavatón.

„Utakat építettünk, hogy a szerbek ne csak elmehessenek, hanem haza is jöjjenek Szerbiába” – emelte ki Vučić és hozzátette, hogy Bulgária mostantól közelebb van, mint valaha bármikor volt.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök a megnyitón azt mondta, hogy mint ahogyan annak idején ledőlt a Berlini Fal, úgy omlott le most a fal Szerbia és Bulgária között, a keletet nyugattal összekötő autópályát pedig a bolgár ipar teljes hosszában ki fogja használni.

Ana Brnabić szerb kormányfő azt hangsúlyozta, hogy a tízes korridor keleti szakaszának megnyitásával fellendül a gazdasági fejlődés, a megnövekvő tranzitforgalom pedig befektetőket fog Szerbiába vonzani.

Az útavatón a Boszniai-Hercegovina elnökségének tagja, Milorad Dodik is jelen volt.


Nyitókép: Tanjug / Sava Radovanović