Aleksandar Vučić szerb elnök ma Genfben a Világgazdasági Fórum által rendezett Stratégiai Párbeszéd a Nyugat-Balkánról című értekezletén Szerbiának az Európai Unióhoz való csatlakozásáról azt monta, hogy az EU mondja meg nyíltan, akarja-e hogy Szerbia csatlakozzon – írja az RTS.

A rendezvényen hét nyugat-balkáni állam- és kormányfő, illetve hat – köztük négy uniós – külügyminiszter is részt vett.

„Az aki nem fogja fel, hogy a nyugat-balkáni régióra ugyanannyira szüksége van az Európai Uniónak, mint amennyire nekünk szükségünk van az unióra, az nem érti az európai politika jövőjét – mondta többek között Aleksandar Vučić.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök azt mondta, hogy Horvátország segíteni fog a szomszédos országoknak a csatlakozási folyamatban.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint azzal, hogy kiderült, a magyar uniós biztos felelősségi körébe fog tartozni az elkövetkező esztendőkben az Európai Unió bővítésének és szomszédságpolitikájának kérdése, új lendületet kaphat az uniós bővítés politikája.

„Azzal, hogy magyar uniós biztos fogja felügyelni az EU bővítését, új lendületet kaphat ez az egyébként korábban sikeres, az elmúlt időszakban azonban inkább csak kudarcokat halmozó európai uniós politika” – mondta Szijjártó. Hozzátette, hogy az EU és Magyarország érdeke teljes mértékben egybeesik a Nyugat-Balkán bővítésének tekintetében.

____________________________________________________________________

Nyitóképünkön Szijjártó Péter és Aleksandar Vučić látható a Világgazdasági Fórum által rendezett Stratégiai Párbeszéd a Nyugat-Balkánról című értekezletén. (Fotó:MTI)