Nyolcadik alkalommal rendezte meg a Szegedi Tudományegyetem az egykori Nobel-díjas rektora előtt tisztelgő Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A november 5-6. közötti vetélkedőre 45 csapat és mintegy 180 középiskolás diák és felkészítő tanár érkezett Magyarországról és a határon túlról. Kisfilm kategóriában a Zentai Gimnázium Agyalós hármas csapata – Koós Enikő, Klonka Áron és Horváth Ervin – részesült a 60 ezer forintos ösztöndíjban.

A természettudományokban jártas középiskolások november 5-én, a francia Nobel-díjas Gérard Mourou előadását követően, a számítógépes elődöntőben mérettették meg magukat, amelyben kémia, fizika és biológia-tudásukat tesztelték. A hat legjobb eredményt elérő csapat vett részt a november 6-i szóbeli döntőben, ahol már Szent-Györgyi Albert életéhez és munkásságához, illetve az elmúlt 5 év Nobel-díjasaihoz kapcsolódó kérdésekre is válaszolniuk kellett.

A három órán át tartó szóbeli döntőt a debreceni Tóth Árpád Gimnázium TÁG 1 csapata nyerte, övéké lett a külföldi tanulmányút, és fejenként 50 ezer forintos ösztöndíjat is kaptak a versenyzők.

A dobogó második fokára az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium OwO csapata állhatott. A harmadik díjazottnak járó ajándékokat és a fejenként 20 ezer forintos ösztöndíjat az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium Aranyászok csapat érdemelte ki.

A résztvevők kreatív kategóriában is versenyeztek. A diákoktól a verseny témájához kapcsolódó kisfilmeket és képregényeket vártak. Kisfilm kategóriában a Zentai Gimnázium Agyalós hármas csapata – Koós Enikő, Klonka Áron és Horváth Ervin – részesült a 60 ezer forintos ösztöndíjban.

tuti


Nyitókép: Somorjai Ferenc / Wikipédia