Danilo Potparić, a Belgrádi Egyetem volt diákrektora, aki az egyetem etikai bizottságának is tagja, azt mondta, hogy a Diákparlament egyik tagja pénzt ajánlott fel neki azért, hogy, amikor az etikai bizottság dönt Siniša Mali doktori disszertációjáról, arra szavazzon, hogy nem plágium – írja az N1.

Potparić azt is elmondta, hogy ez a személy – akit nem akar megnevezni – később azt mondta, hogy csak viccelt.

„Néhány hónappal ezelőtt a Diákparlament egyik tagja ajánlotta, hogy osszunk meg egy bizonyos összeget, de amikor nemet mondtam, azt mondta, hogy csak vicc volt, és soha nem tenne ilyet” – mondta Potparić.

Az ügy érdekessége, hogy Danilo Potparićot kedden nem választották újra a diákrektori posztra, helyette másik jelöltet szavaztak meg. Elmondta, hogy a Diákparlament üléséről eltávolították, de nem csak őt, hanem Petar Bulat rektorhelyettest is, aki őt támogatta. Szerinte ilyen még sohasem történt az egyetemen.

„Az elmúlt napokban nagy nyomás volt a küldötteken, akik szavaztak. Attól félek, hogy az egész ügy el van politizálva, és az egyetemista szerveződés elveszíti jelentőségét. A küldöttek különböző meghívásokat kaptak, projekteket ígértek nekik és a tudomásukra hozták, hogy kit kell támogatniuk. Nagyrészt az Elnökség tagjait, és az Egyetem Tanácsának tagjait is leváltották. Ezek az emberek engem támogattak, és miattam váltottáke le őket” – mondta a volt diákrektor.

Potparić szerint az egésznek egyértelmű politikai háttere van, a cél pedig, hogy gyengítsék az egyetemista szerveződést és olyan emberek kerüljenek a Diákparlamentbe, akik az egyetemi munka átláthatatlanságát szorgalmazzák.

__________________________________________________________________

Fotó:N1