Matthew Palmert, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különleges megbízottját fogadta ma Belgrádban Aleksandar Vučić szerb államfő – írja az RTV honlapja.

A találkozó után Vučić elmondta, hogy minden vitás kérdésről tárgyaltak. Egyetértettek abban, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy Szerbia és az Egyesült Államok viszonya a lehető legjobb legyen, valamint el kell érni azt , hogy Belgrád és Pristina képviselői mielőbb ismét tárgyalóasztalhoz üljenek.

Vučić szerint két-három hónapon belül folytatódhat a párbeszéd Szerbia és Koszovó között. Belgrád kész a kompromisszumra, azonban nem fogja hagyni, hogy megalázzák és nem fogja cserben hagyni a Koszovóban élő szerbeket.

Palmer ezúttal nem mondta, hogy Szerbia csak akkor válhat az EU tagjává, ha elismeri Koszovó függetlenségét.

Palmer: Szerbia Koszovó elismerése nélkül nem léphet az Európai Unióba

Az Egyesült Államok nyugat-balkáni különleges megbízottja a szerb elnökkel történt megbeszélést követően hangsúlyozta, történelmi hiba volt elhalasztani Észak-Macedónia és Albánia európai uniós csatlakozási tárgyalásainak a megkezdését.

A diplomata jelezte, hogy az Egyesült Államok támogatja a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatását, mert csak ez vezethet el Szerbia és Koszovó európai uniós felzárkózásához.

Palmer nyilatkozata végén köszönetet mondott a szerb elnöknek a baráti fogadtatásért.

________________________________________________________________________________________________

Fotó:Tanjug