Orbán Viktor kitüntette az MDF egykori alapítóját, a mára fideszessé lett Lezsák Sándort, a hőst, így a pártnak lett még egy keresztes költője.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: régi adósságát törleszti Magyarország, amikor a nagykeresztet átadja Lezsák Sándornak. Megjegyezte: történelmi factum, hogy 1987-ben az ő kertjéből indult útjára a rendszerváltás, ugyanakkor Lezsák Sándor nem ezért kapja meg az elismerést, hanem azért, amit végigvitt és befejezett.

Emlékszem, a ’80-as évek végén már sokan várták a kommunizmus végét, de jóval kevesebben voltak, akik tenni is mertek, és közülük csak a legbátrabbak adták nevüket, az arcukat és az otthonukat is a készülődő változáshoz – idézte fel a kormányfő, aki szerint Lezsák Sándor volt az első a népi-nemzeti kultúrkörből érkező értelmiségiek közül, aki felismerte, hogy elérkezett a „szembefordulás ideje”. Olyan időkben, döntött egy sorsdöntő ellenzéki tanácskozás megszervezéséről, amikor senki se láthatta mi lesz a következménye egy kimondott szónak vagy leírt mondatnak – mutatott rá a kormányfő. (MTI)

Azért talán egy pirinkót nem árt árnyalni a dolgon. Azon a hősiesen megrendezett lakiteleki találkozón jelen volt Pozsgay Imre, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának főtitkára, valamint az MSZMP megyei tanácsának elnöke – később szintén fideszes fán is. Ez némileg garantálta, hogy a rendőrség nem fog rajtaütni az egybegyűlteken. Főként, mert Pozsgay feltételül szabta, csak akkor megy el az Orbán szerint hősies és borzasztóan veszélyes találkozóra, ha oda nem hívják meg például Tamás Gáspár Miklóst és Kiss Jánost. Úgyhogy Lezsák heroikusan nem hívta meg őket.

A miniszterelnök kiemelte: ragyogó közéleti életpályája és jelentős irodalmi életműve mellett Lezsák Sándor most is a három évtizeddel ezelőtti lendülettel és határozottsággal dolgozik, sokadszor tölti be többek közt az Országgyűlés alelnöki tisztjét, irányítja a népfőiskolai mozgalmat és viszi tovább a Mindszenty Társaság ügyeit.

Ezt olvasva, kicsit elgondolkodtunk Lezsák valódi jelentőségén és szerepén. Azonnal beugrott a rengeteg közpénzt felzabáló birodalma. A Lezsák Sándor és felesége által alapított népfőiskola 2011 óta több mint 10 milliárd forint közpénzt nyelt el. A népfőiskolához jár lovarda, strand, szálloda, sportcsarnok és egyéb intézmény, mert a népnek semmi nem lehet elég jó. A Bethlen Alapítványba is szépen csordogálnak az állami milliók, a Mindszenty Társaságot pedig a Lakitelek Alapítvány finanszírozza.

A sokszorosan elismert, kitüntetett és díjazott Lezsák Sándort leginkább a Fidesz ismerte el, tüntette ki és díjazta. A költő a József Attila-díjat éppen tavaly kapta meg, csak azt nem tudjuk, miért. Tessék elolvasni néhány Lezsák-verset, majd rájönnek…

„Lezsák Sándor azon dolgozik, hogy visszaadja a magyarság önbecsülését az egész Kárpát-medencében”. Orbán szerint: „E nélkül nincs jövő, a nemzet önbecsülése pedig az egyes emberek önbecsüléséből adódik.”

A miniszterelnök ezeket találta mondta, miközben az egész magyar nemzet háláját fejezte ki Lezsák Sándornak.  Az elmondottak tükrében miért is kell nekünk hálásnak lennünk?

tuti


Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher