Hiába követelte petíció útján több mint kétszáz felsőhegyi polgár, és hiába indítványozták az ellenzéki képviselő csoportok a zentai községi képviselő testület ülésének összehívását annak érdekében, hogy Felsőhegyen oszlassák fel a helyi közösség tanácsát és írjanak ki új választásokat, úgy tűnik, hogy erre a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt koalíciója által vezetett önkormányzat nem hajlandó.

A város vezetése hétfőre képviselő-testületi ülést hívott össze, amelynek anyagát annak rendje és módja szerint feltöltötték a város hivatalos honlapjára. Az anyagból kiderül, hogy a hatalmi többség úgy döntött, semmiféle választások nem lesznek Felsőhegyen, ugyanis a Pataki Tibor aláírásával jegyzett dokumentumban az áll, hogy az ellenzéki képviselők követelése, amely a tanács felosztására vonatkozik, téves állításokon nyugszik, így a követelés alaptalannak minősül.

Az indoklásban többek között ez szerepel: „Zenta község Községi Tanácsa mielőtt megvitatta volna a kezdeményezést, kikérte a Felsőhegy Helyi Közösségtől a mérvadó bizonyítékokat, amelyek alapján megállapítható lenne, hogy fennállnak-e az okok annak feloszlatására. Felsőhegy Helyi Közösség megküldte a kért dokumentációt, azaz a jegyzőkönyveket a Felsőhegy Helyi Közösség tanácsának az üléseiről a 2019-es évben, a  2018-as évben és a 2017-es évben, az aktuális összetétel megalakulásának a pillanatától…”

Jól tükrözi a felsőhegyi állapotokat a falu bejáratánál látható elgörbült, bozóttal benőtt helységnévtábla

Erre reagálva Ősz Szabó Norbert portálunknak a következőt nyilatkozta:

– Nekem még augusztus huszadikán kiadták a bizonylatot, mely szerint a választási bizottság kihirdette, hogy én vagyok a helyi közösség tanácsának új tagja. Huszonkettedikén már volt egy gyűlés, amelyre a titkár nem hívott meg, azzal a magyarázattal, hogy telefonos tanácsülést tartanak, azon pedig nem bírják hitelesíteni a mandátumomat. Úgy tudom, hogy a helyi közösség tanácsa az alapszabály szerint kilenc tagból áll, és ők ebben nem csinálhatnak „vákuumot”. Szóval rendes ülést kellett volna összehívniuk és engem be kellett volna, hogy iktassanak. Mivel kis településről van szó, semeddig se tart összehívni azt a kilenc tagot, hogy megtartsák a rendes ülést. A titkár pedig azzal az indokkal utasított el, hogy mivel nem vagyok beiktatva, ezért nem vagyok rendes tanácstag, így semmiképpen nem vehetek részt az ülésen – magyarázta Ősz Szabó Norbert, aki hozzátette, ezt nem tudja elfogadni, mert az alapszabály szerint a tanácsnak kilenc tagja van, most pedig nélküle, nyolcan hoznak döntéseket. Ősz Szabó hozzátette, hiába kérték be az önkormányzatba a jegyzőkönyvek példányait, a községi tanácsnak nincs jogában erről dönteni, ez a községi képviselő testület hatásköre.

– A helyi közösség alapszabálya kimondja, hogy tanácsülésre, a telefonosra is, meghívókat kellene, hogy küldjenek, a napirendi pontokról értesíteniük kellene a kilenc tagot, hogy miről fognak szavazni. Ezt nem lehet úgy csinálni, hogy a helyi közösség titkára telefonálgat. Szóval a helyi közösség abszolút törvényellenesen működik – szögezte le Ősz Szabó Norbert.

A történet előzménye az, hogy a tanács tagjai sorban mondtak le, mivel nem tudtak együttműködni. Miután június 28-án Szuromi László is lemondott, a választási listán pedig az őt követő személy Ősz Szabó Norbert volt, ezért elméletileg ő került be új tagként a tanácsba. A választási bizottság erre vonatkozó értesítését is csak többhetes késéssel, augusztus huszadikán kézbesítették neki. De hiába, mert azóta sem hívták össze a tanács rendes ülését, amelyen hitelesítették volna mandátumát. Ősz Szabó Norbert szerint ez azért van, mert az elnök, Bóbán József nem szeretne vele találkozni.


Hallgassa meg a témával kapcsolatos podcast műsorunkat: