Megérkezett Budapestre Vlagyimir Putyin orosz elnök, tudósít a Vajdasági RTV.

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja délután, a tárgyalásokon várhatóan a gázszállítást érintő újabb megállapodás születhet, valamint a paksi bővítés is téma lehet. Mindezeken kívül a friss szíriai fejlemények nyomán a világpolitikai eseményeket is megvitatják.

A magyar miniszterelnök tizedik hivatalos találkozója ez 2010 óta az orosz elnökkel. Eközben Magyarország megvétózta a NATO-ban az Ukrajnáról szóló közös közleményt, mert nem említik benne az Ukrajnában élő magyar kisebbség jogfosztottságát.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. (Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)

Az előzetes hírek szerint fontos megállapodásokat ír alá Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal a gazdaság, a keresztény közösségek védelme és a sport terén.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a csúcs előtt kiemelte, hogy az szolgálja a magyar érdeket, ha fejlődnek a gazdasági kapcsolatok.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyugati államok szoros együttműködést alakítottak ki Moszkvával, még ha a nyilvánosság előtt ezt nem is hangoztatják.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt (b) a Liszt Ferenc-repülõtéren 2019. október 30-án. (Fotó: MTI / KKM)

A Párbeszéd Magyarország (PM) és az Lehet Más a Politika (LMP) is tiltakozást tartott Putyin budapesti látogatása ellen.

Az LMP flashmobbal egybekötött sajtótájékoztatóján a politikusok és az aktivisták „stop atom” feliratú molinókkal tiltakoztak az orosz elnök látogatása miatt, utalva a paksi erőmű 2-es blokkjának építésére.

Magyarország a nap folyamán megvétózta a NATO-ban az Ukrajnáról szóló közös közleményt, mert nem említik benne az Ukrajnában élő magyar kisebbség jogfosztottságát.

Szijjártó Péter külügyminiszter ugyanakkor elvetette a bírálatokat, amelyek szerint Magyarország túlságosan szívélyes kapcsolatba került Oroszországgal, valamint hogy Magyarország azért száll síkra az Oroszországgal való szorosabb kapcsolatokért, mert orosz kém.

A magyar kormány véleménye szerint az oktatásról és a nyelvhasználatról szóló új ukrán törvény korlátozza a kisebbségi jogokat, emellett felrója Ukrajnának, hogy nem engedélyezi az ott élő magyar kisebbség tagjainak a kettős állampolgárság felvételét.


A nyitóképen: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt (b) a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. A kormányfő mellett balról Balla János miniszterelnöki főtanácsadó, jobbról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Vlagyimir Putyin mellett jobbról Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (háttal). (Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)