Úgy néz ki, a zentai hatalmat gyakorló pártok – a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt – képviselőinél süket fülekre talál az elégedetlenkedő felsőhegyi polgárok kérvénye, ami azt jelenti, hogy minden bizonnyal a Zenta melletti településen nem írnak majd ki új helyi közösségi választásokat, hiába is kérték ezt az ottani lakosok a tanács feloszlatását. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Bóbán József (VMSZ) által vezetett tanács 2022-ig végezheti a dolgát.

Mint arról korábban beszámoltunk, a zentai képviselő-testület ellenzéki képviselői rendes ülés összehívását kezdeményezték: a Magyar Mozgalom, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK), a Demokrata Párt és a Zenta a zentaiaké! képviselői csoport azért döntött így, mert a felsőhegyiek felhívték a figyelmüket arra, hogy a helyi emberek akaratát semmibe veszi a helyi közösségi tanácsa, üléseket sem tartanak rendszeresen.

– A felsőhegyi helyi közösség tanácsának elnöke, Bóbán József egyszerűen nem tárgyal, nem áll szóba velük, és nagyon sok törvénytelenséget is elkövet a helyi közösség tanácsa. Emiatt kétszáz ember aláírta azt a követelést, hogy új helyi közösségi választásokat akarnak. Amikor legutóbb helyi közösségi választásokat tartottak Felsőhegyen, akkor a legtöbb voksot kapott személyt sem támogatták kettőszázkettőnél többen. A helyi közösség alapszabálya értelmében, amennyiben a lakosság tíz százaléka kéri a tanács feloszlatását, akkor ezt a zentai képviselő-testületnek napirendre kell tűznie. Az alapszabály azt is teljesen egyértelműen leírja, hogy amennyiben a helyi közösség tanácsa három hónapon belül nem tart ülést, ez is ok a feloszlatásra. Minden szabályt megszegtek, sok minden más is van még. Ha egy tag lemond, akkor a listáról a következő személyt a következő ülésen be kell iktatni, ez sem történt meg. Borzalmas, hogy jogi szemszögből mit művelnek. Arról már nem beszélve, hogy a tanács egyszerűen nem végzi a feladatát – mutatott rá Rácz Szabó László, és azt mondta, az ellenzék feladata szembeszállni azzal a maffiózó viselkedésmóddal, ahogyan a községi képviselő-testület elnöke nem hajlandó figyelembe venni a lakosok akaratát és nem tűzi napirendre a kérdést.

Zenta: Rendes ülés összehívását követeli az ellenzék a felsőhegyi történések miatt

A város vezetése hétfőre képviselő-testületi ülést hívott össze, amelynek az anyagát annak rendje és módja szerint feltöltötték a város hivatalos honlapjára. Az anyagból kiderül, hogy a hatalmi többség úgy döntött, semmiféle választások nem lesznek Felsőhegyen, ugyanis

a Pataki Tibor aláírásával jegyzett dokumentumban az áll, hogy az ellenzéki képviselők követelése, amely a tanács felosztására vonatkozik, téves állításokon nyugszik, így a követelés alaptalannak minősül.

Az indoklásban többek között ez szerepel: „Zenta község Községi Tanácsa mielőtt megvitatta volna a kezdeményezést, kikérte a Felsőhegy Helyi Közösségtől a mérvadó bizonyítékokat, amelyek alapján megállapítható lenne, hogy fennállnak-e az okok annak feloszlatására. Felsőhegy Helyi Közösség megküldte a kért dokumentációt, azaz a jegyzőkönyveket a Felsőhegy Helyi Közösség tanácsának az üléseiről a 2019-es évben, a  2018-as évben és a 2017-es évben, az aktuális összetétel megalakulásának a pillanatától… Zenta község Községi Tanácsa a felsorolt bizonyítékok alapján arra a következtetésre jutott, hogy a képviselők kérelme megalapozatlan, tekintettel, hogy Felsőhegy Helyi Közösségének a tanácsa legalább háromhavonta egyszer összeült.

Október 24-én Zenta község Községi Tanácsa a végzésével megerősítette a Felsőhegy Helyi Közösség tanácsa feloszlatása javaslatának az elutasításáról szóló rendeletet, és azt utalta a Községi Képviselő-testület elé, megvitatás céljából.”

Itt tart most a felsőhegyi helyi közösségi tanács ügye, azonban

nem biztos, hogy a Szerb Haladó Párt tagjai is támogatni fogják majd a tanács feloszlatásáról szóló javaslat elutasítását.

Ha a haladók úgy döntenek, a jövő évi választásokon szavazatokat akarnak gyűjteni Felsőhegyen a VMSZ ellenében, s nem akarják egy mozdulattal lesöpörni több mint kétszáz helyi lakos követelését, akkor könnyen megtörténhet, hogy a hétfői szavazáson tartózkodnak, így jelezve, ők sem értenek egyet azzal, amit a VMSZ-es Bóbán József képvisel és tesz a faluban, viszont nem is támogatják az ellenzéki követelést, így jelezve, hogy nem mennek teljesen szembe a minden szinten koalíciós partnerükkel, a VMSZ-szel.

A zentai képviselő-testület hétfői ülésének anyagát ide kattintva olvashatja el (a felsőhegyi helyi közösség ügye a kilencedik napirendi pont):

materijal_so_48_2019_hu

Felsőhegy: Napirendi pontra szeretnék tűzni a helyi közösségi választás ügyét