Ana Brnabić szerb miniszterelnök ma írja alá Moszkvában a megállapodást az Eurázsiai Gazdasági Unióval (EAEU). A megállapodás által Szerbia előtt 180 milliós népességet felölő piac nyílik meg, tudatja a Vajdasági RTV.

A közelmúltban kibővítették az áruk listáját, s növelték azt a mennyiséget, amelyet Szerbia a megállapodás ratifikálását követően exportálhat a piacra, amely tagjainak összesen több mint 1900 milliárd amerikai dollár a bruttó hazai terméke.

Az Eurázsiai Gazdasági Unió tagjai az egykori szovjet államok: Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán és Kirgizisztán, de tárgyalnak Szingapúrral, Izraellel és Egyiptommal is. A gazdasági unió külön együttműködési szerződéseket kötött Vietnámmal, Iránnal és Kínával.

Szerbia számára a tagság további kedvezőbb szabadkereskedelmi feltételeket teremt, mint azok, amelyek már biztosítottak az Oroszországgal, Fehéroroszországgal és Kazahsztánnal kötött szabadkereskedelmi megállapodásokon keresztül.

Tavaly Szerbia 3,4 milliárd dollár értékben valósított meg árucserét az eurázsiai unió öt tagállamával. Szerbia 1,1 milliárd dollár értékben exportált árut, míg 2,3 milliárd dollár volt a behozatal értéke. Az Eurázsiai Gazdasági Unió 2015-ben kezdte meg működését.

A nyitóképen: Dmitrij Medvegyev orosz és Ana Brnabić szerb kormányfő Moszkvában