Nem meglepő, hogy már október 22-én megkezdődtek a megemlékezések Budapesten az ’56-os forradalom évfordulója alkalmából. Az viszont különleges, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a meghirdetett program szerint az idén nem mond ünnepi beszédet.

Kedden délután szokás szerint a budapesti műegyetemi emlékműnél kezdődött a program, majd az egyetem épületében tartott ünnepség után a rakparton elindult észak felé a már hagyományos fáklyás menet. A korhű ruhákba öltözött fiatalok zászlókkal, felújított Csepel teherautókkal vonultak a Bem térig, a Külügyminisztérium épülete elé, ahol Rétvári Bence államtitkár, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszter-helyettese mondott beszédet.

Az ünnepség után koncertek kezdődtek, közben pedig fényfestés indult a Külügyminisztérium épületének homlokzatán.

Ünnepi fényfestés a magyar külügyminisztérium épületén a budapesti Bem téren (Fotó: Szappanos Veronika, SZMSZ)

Ünnepi fényfestés a magyar külügyminisztérium épületén a budapesti Bem téren (Fotó: Szappanos Veronika, SZMSZ)

Szerdán az ünnepélyes zászlófelvonással kezdenek a Parlamentnél, majd megnyílik az Országház kupolacsarnoka, ingyenesen lehet bejutni és megnézni a Szent Koronát a koronázási jelvényekkel. A Kossuth téren egész nap családi programok várják az érdeklődőket, nosztalgiavillamosok, Csepel teherautók mellett rikkancsok, gyerekprogramok és 56 gasztronómiája is jelen lesz. Hogy az utóbbi mit jelent, nem tudjuk, de igyekszünk majd beszámolni róla.

A budapesti villamosmegállókban installációk jelennek meg a Pesti Srácokról, a Terror Háza múzeum ingyenesen látogatható, a Hősök falánál gyertyagyújtás, a 301-es parcellánál pedig egész napos megemlékezés várja a látogatókat. Este a Millenárison kezdődik a Szabadságkoncert, ami elvileg ingyenes, noha regisztrációhoz kötött, és a jegyek már napokkal ezelőtt elfogytak, így kár is próbálkozni.

1956 is halad a korral: idén a Budapest 1956 applikációval mobilokról is részt lehet venni az eseményekben, a megjelölt helyszíneken különböző sztorik, játékok, fotók, megemlékezések várják azokat, akik mobiljukkal élnek szoros kapcsolatban.

Orbán Viktor idén nem óhajt a nyilvánosság elé lépni, a hivatalos programban nem szerepel a beszéde, amelyet a korábbi években a Terror Háza előtt tartott meg. A kormányközeli Origo hírportál szerint a Zeneakadémián fog zárt körben felszólalni szerdán kora este.


A magyar külügy épületén 1956-os fotók, dokumentumok, portrék jelennek meg fényfestésben az október 23-ai évforduló tiszteletére (Fotó: Szappanos Veronika, SZMSZ)