Magyarkanizsán a Nušić utcában letették a Vajdasági Birkózóakadémia alapkövét: az intézmény a magyarkanizsai önkormányzat, a Magyar Nemzeti Tanács és a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia összefogásának köszönhetően, a magyar kormány 963 millió forintos (2,9 millió euró) támogatásával jön létre. A tervek szerint 2020 végén már beköltözhet a kollégiumba az az ötven fiatal, akiket majd a szakmai vezetők választanak ki.

A Nušić utcában található terület mintegy 3000 négyzetmétert tesz ki, s itt épül majd meg a 800 négyzetméteres sportcsarnok, s emellett lesz edzőterem, relaxációs medence, egy orvosi szoba, négy irodahelyiség, valamint egy ötven férőhelyes kollégium.

Az ünnepélyes eseményen Fejsztámer Róbert köszöntötte az egybegyűlteket: a magyarkanizsai polgármester köszönetet mondott a helyi birkózóklubnak, a Magyar Birkózószövetségnek, a Vajdasági Magyar Szövetségnek és a magyar kormánynak, s elmondta, bízik benne, hogy nemsokára felépül majd a sportobjektum.

Németh Szilárd, a Magyar Birkózószövetség elnöke elmondta, hogy az alapkőletétele az összefogás újabb győzelme, s néhány mondat erejéig a 2016-ban elindított vajdasági gazdaságfejlesztési programra, amelynek köszönhetően 1300 munkahelyet nyitottak a tartományban.

– Egy olyan sportobjektum létrehozását tűztük ki célul, amely igazodik a 21. századi elvárásokhoz, s emellett megfelelő feltételeket, méltó körülményeket biztosít a sportolók fizikai és szellemi felkészüléséhez. Egy olyan környezetet és kiképzés centrumot szeretnénk létrehozni, ahol szívesen edzenek a fiatalok és megkaphatják azt a támogatást, amellyel a jövő bajnokai lehetnek – mondta Németh Szilárd, aki kiemelte, hogy a vajdasági birkózás sok nagyszerű versenyzőt adott a sportágnak, akik közül kiemelte Horváth Istvánt, Törtei Józsefet, Szabó Palóc Nándort, a Nemes testvéreket, Mátét és Viktort, valamint Frísz Krisztiánt. Az államtitkár köszönetet mondott a szerb kormánynak, amely az első pillanattól kezdve felismerte, hogy az akadémia mind a szerb, mind a magyar félnek a hasznára válhat.

„Köszönetet szeretnék mondani Nenad Lalovićnak, a Nemzetközi Birkózószövetség elnökének, valamint Nenad Trajkovićnak, a szerbiai birkózás első emberének, ugyanis mindketten biztosítottak bennünket a támogatásukról. Ahogy Márai Sándor megfogalmazta: Műveden építs mindennap valamit, mindennap. Néha csak javítsd egy részletét, néha, mikor erőtlen vagy, csak rendezgesd, tedd helyére a rendetlen sorokat és oldalakat. De mindennap építsd egy mozdulattal” – mondta az államtitkár.

Željko Trajković, a Szerbiai Birkózószövetség elnöke egy jó hírrel kezdte felszólalását, ugyanis közölte, hogy Nemes Máté folytatta az éremgyűjtést a nemzetközi versenyeken, hiszen szerdán Kínában a katonai világjátékokon bronzérmes lett.

„Ez az alapkőletételt a szerbiai birkózósport történelmébe aranybetűkkel írjék majd be. A szerb és a magyar birkózószövetség együttműködése évek óta remek, s ez egy kiváló példa nemcsak a régi, hanem Európa és a világ számára is” – közölte Trajković.

„Nem véletlen, hogy mára terveztük az alapkőletétel ceremóniáját, mivel amit mi ma teszünk, az ugyanarról szól, mint az október huszonharmadika. Az egyén és a nemzet szabadságáról, az egyéni kvalitások kibontakozásáról és láthatóvá tételéről.  ” – mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, aki megköszönte azt a nyitottságot, megértést, erkölcsi, politikai és anyagi támogatást, amit a vajdasági magyar közösség az utóbbi közel tíz évben folyamatosan tapasztal és élvez.

Pásztor István: Ez az alapkőletétel a reményt erősíti bennünk. Azt, hogy ha képesek voltunk jelentős eredményeket elérni az identitás megőrzésben, az idősekről és elesettekről történő gondoskodásban, gazdaság élénkítésben, gazdaságfejlesztésben, akkor képesek vagyunk erre a sportban is

„Ennek a támogatásnak köszönve nyitottunk a saját életünk forgatókönyvében egy újabb fejezetet, ami a tartalomjegyzék alapján az életünkben nem volt benne. Attól függetlenül, hogy mit gondolnak rólunk, és az, hogy adott pillanatokban mi mit gondolunk önmagunkról, a vajdasági magyar közösség egy életerős, előre néző, pozitívan gondolkodó és az önmaga számára szebb körülményeket teremteni szándékozó közösség. Ehhez kaptuk meg azt a támogatást, amelyeknek köszönhetően az álmok egy jelentős részét megvalósítottuk. Ez az alapkőletétel a reményt erősíti bennünk. Azt, hogy ha képesek voltunk jelentős eredményeket elérni az identitás megőrzésben, az idősekről és elesettekről történő gondoskodásban, gazdaság élénkítésben, gazdaságfejlesztésben, akkor képesek vagyunk erre a sportban is” – jelentette ki Pásztor István, aki szerint nemcsak a birkózásban lesznek képesek majd jó eredményre a vajdasági magyar sportolók, hanem a vízilabdában, a jégkorongban, az asztaliteniszben, vagyis azokban a sportágakban, amelyekről azt gondolja a közvélemény, hogy ezek a vajdasági magyar sportágak.