Igor Stamenković, a Politika RT nyomdai dolgozója, akit azzal vádolnak, hogy június 14-én a nyomdából ellopta, majd lefotózta a kisérettségi matematika tesztjeit, a bírósági tárgyaláson cáfolta az ellene elhozott vádakat – írja az RTS.

A belgrádi Felsőbíróságon kedden kezdődött tárgyaláson elmondta, hogy a kérdésés napon, amikor a teszteket nyomtatták, elromlott a gép, amelyen dolgozott. A kényszerszünet alatt megevett két szendvicset, majd a toalettre kellett mennie, mert rosszul érezte magát. Mivel gyakran előfordul, hogy a cég mellékhelyiségeiben nincs wc-papír, egy üres papírlappal a kezében távozott a munkateremből. Ezt meg is mutatta az ajtóban álló rendőrnek, aki meg is motozta, csak ezután mehetett ki a mosdóba. Dolga végeztével a papírt a szemetesbe dobta, majd visszatért a munkacsarnokba, de mivel a gép amelyen dolgozott továbbra sem működött, a második emeletre vezényelték, ahol a kombinált teszteket nyomtatták.

Kisérettségi botrány: A nyomdász lefotózta, majd a WC-be dobta a tesztlapokat

Stamenković vallomásában hangsúlyozta, hogy a nyomdában nagyon komoly biztonsági előírások voltak érvényben, és az ott dolgozóknak a telefonokat az öltözőben kellett hagyniuk. Szerinte egy 12-16 lapos feladatgyűjteményt lehetetlen lett volna kicsmpészni a munkacsarnokból.

Dimitrije Ilić, a vádlott ügyvédje azt nyilatkozta, hogy Stamenković ártatlan, és ez majd be is bizonyosodik az eljárás folyamán.

A következő tárgyalás november 8-án lesz, amikor majd a vádlott fiának és feleségének kellene tanúskodni. Mivel közeli hozzátartozóról van szó, a törvény értelmében nem kötelesek tanúskodni a tárgyaláson.

Az ügyészség szerint a vádlott azért követte el tettét, mert így akart segíteni a fián, aki most fejezte a nyolcadik osztályt és a záróvizsgára készült. A vád szerint Stamenković a gyereke segítségével a már megoldott feladatokat eljuttatta a fia barátainak és azok szüleinek is, ők pedig az interneten továbbküldték más iskolákba járó diákoknak és szüleiknek, így aztán nagyon gyorsan elterjedtek a feladatok a megoldással együtt.

Stamenković szabadlábon védekezik.