Várhatóan december második felében kerül a szerb parlament elé az új vagyon eredetéről szóló törvény tervezete – írja a 021.rs.

A törvénytervezet értelmében a 2007. január elseje óta szerzett vagyon eredetét ellenőrzik. Az állam 60 új felügyelőt alkalmaz majd, akik a gyanús körülmények között szerzett javakat vizsgálják, és ha ilyen esetet találnak, akkor jelentik a rendőrségen, illetve értesítik az ügyészséget is. A törvénytervezet az illegálisan szerzett vagyon elkobzásának lehetőségét is előlátja.

Az új törvény 75 százalékos adót vezet be azon személyek számára, akiknek nincs bizonyítékuk arra, hogy hogyan jutottak a vagyonukhoz.

A Novosti azt írja, hogy az ellenzék hevesen kritizálta a törvénytervezet szövegét, viszont az igazságügyi minisztériumhoz hét hónap alatt csupán öt javaslat érkezett a szöveg megváltoztatására. A közvita idejét meghosszabbítják, így az ellenzéknek lesz ideje módosítási javaslatok benyújtására.

Az igazságügyi minisztérium szerint a közvélemény részéről azt az észrevételt kapták, hogy a már meglévő törvény is előírja a vagyon eredetének leellenőrzését, viszont a gyakorlatban ezt nem alkalmazták.

A minisztérium szerint ez azért nem történt meg, mert eddig nem voltak egyértelműek az előírások, és az állami  szervek közötti információcsere sem volt kötelező.

________________________________________________________________________________________________

Fotó:021.rs