A gépjárművek műszaki felszereléséről szóló szabályzat előírja, hogy a közlekedésben résztvevő járműveken november elseje és április elseje között téli vagy négyévszakos guminak kell lennie, ha az úton hó, jég vagy jégréteg található. A szerbiai sofőröknek éppen ezért még nem ajánlott a téli gumi használata, ugyanis az utakon egyelőre se híre, se hamva még jégrétegnek se, s a nappali legmagasabb hőmérséklet is jóval meghaladja az ilyenkor szokásosat.

Mivel a téli gumik hét Celsius-fok alatt fejtik ki hatásukat, afelett pedig sokkal gyorsabban kopnak, és nem is biztosítanak megfelelő tapadást, a szakértők azt ajánlják, a sofőrök egyelőre várjanak a téli gumik felszerelésével. Amíg az úton nincs jégréteg, jég vagy hó, addig a közlekedési rendőrök sem büntetik meg a nyári gumival közlekedőket, sőt, amikor a hőmérséklet 15 és 20 Celsius-fok között van, akkor kimondottan ajánlatos nyári gumival autózni.

Ennek ellenére, azok akik korán reggel indulnak el otthonról, nem árt ha óvatosak, ugyanis a hajnali órákban az úttesten a levelek, valamint a mezőgazdasági gépek által az útra kerülő sár igencsak veszélyes lehet, ezért nem ajánlatos hirtelen fékezni.

A nyári gumiknál a féktáv valamivel nagyobb, mint a téli gumik esetében, ezért érdemes erre odafigyelni, valamint arra is, hogy az autópályán mindenki betartsa az ajánlott követési távolságot. Ez a szakértők szerint három másodperc, vagy pedig 70 és 100 méter közötti, feltéve, ha valaki 100 és 120 kilométer/órás sebességgel közlekedik.

Ahogy télen, hidegben nem ajánlatos nyári gumival közlekedni, ugyanúgy, nyáron sem ajánlatos a télivel: a nagy melegben a téli gumik nem biztosítanak megfelelő tapadást, sokkal gyorsabban kopnak, vagyis korábban kell majd őket cserélni, nem beszélve arról, hogy egyáltalán nem biztonságosak.

A szakértők szerint, ha valaki egy vihar kellős közepébe kerül, és a gépjárművön még a nyári gumik vannak fent, akkor érdemes félreállni, és megvárni, hogy véget érjen az ítéletidő.

A Szerbiai Rádió és Televízió riportja szerint a legtöbb városban egy téli gumit balanszírozással hatszáz dinárért tesznek fel, míg egy új téli gumi ára ötezer és huszonötezer dinár között mozog.