Október 25-s és 29-e között zajlik a Délvidéki Magyar Színjátszás Napja elnevezésű rendezvénysorozat Szabadkán a Népszínház magyar társulatának szervezésében a Jadran színpadon, illetve a közvetlenül amellett található Danilo Kiš Ifjúsági Alapítvány helyiségeiben.

A programokat Körmöci Petronella társulatvezető és Brestyánszki B. Rozália dramaturg ismertette kedden sajtótájékoztatón.

Október 25-én 19:30-kor az Újvidéki Színház vendégjátékát láthatja a közönség. Friedrich Dürrenmatt: Angyal szállt le Babilonba című darabját játssza az újvidéki társulat tizennyolc tagja. Az előadásban Kovács Nemes Andor, a Szabadkai Népszínház művésze is játszik. Belépőjegyet a szokásos áron válthat a közönség a Jadran jegypénztárában.

Október 26-án 19:30-kor az Indul a bakterház című előadás lesz látható a Jadran színpadon. A dráma 1943-ban íródott, Rideg Sándor munkája. A regény alapján film is készült, amit 1979-ben mutattak be. A művet maga a szerző úgy határozta meg, hogy „Jelen munkámat annakidején azért írtam, hogy olvasóimat megajándékozzam a szertelen vidámság és nevetés örömével” – és ezzel a gondolattal csábítják a mostani előadásra is a közönséget. A darabot a szilágyi Mosoly Amatőr Színjátszó Társulat játssza, amely a 14. amatőr színházi szemlén a Szabadkai Népszínház magyar társulatának különdíját elnyerve lehetőséget kapott a Délvidéki Magyar Színjátszás Napja rendezvénysorozaton való vendégszereplésre. Az előadás érdekessége, hogy Bendegúz szerepét egy kisfiú játssza. A társulat ugyanaz a szövegkönyv alapján dolgozott, amely alapján tizenhét éve a Szabadkai Népszínház is bemutatta ezt az előadást.

Körmöci Petronella társulatvezető (balról) és Brestyánszki B. Rozália dramaturg a Szabadkai Népszínház magyar társulatának sajtótájékoztatóján, 2019. október 22-én. Fotó: Tóth Imre

A kortárs színházi szerzők felolvasószínházára október 27-én kerül sor a Danilo Kiš Ifjúsági Alapítvány klubjában. 17 órakor az egyik, majd 19-kor a másik díjnyertes előadás mutatkozik be, ezt követően 21 órától pedig vitafórum kezdődik, amelyen az alkotók, a szerzők és a közönség megbeszélhetik a látottakat. Az idei drámapályázatra tizenegy pályamű érkezett. Ezekből válogatott László Sándor újvidéki színész-rendező, az akadémia tanára, Körmöci Petronella, színművész a Szabadkai Népszínház magyar társulatának vezetője és Brestyánszki B. Rozália a színház dramaturgja. Az idei drámapályázat nyertesei: Baráth Katalin: Anyáskodók és Rókus Zoltán: Tyúklétra avagy mi csorog a nyakunkba című darabjai. A felolvasószínházak előadásait Siflis Anna és Fülöp Tímea rendezi, vitaindítót Hernyák Zsóka és Lénárd Róbert mond, a vitaest moderátora pedig Szerda Zsófia lesz. A felolvasószínház valamennyi rendezvénye ingyenesen látogatható.

Október 28-án a környékben működő gyermekszínjátszó csoportok mutatkoznak be. A Fabula Rasa Színjátszó Grund a Semmi című előadással szerepel 16 órától. A Danilo Kiš színjátszó műhely tanulói pedig a Liselotte és a május című darabot adják elő 20 órától. Mindkét előadás a Jadran színpadon lesz látható. A két előadás között, 18 órától Varga Tamás A leves című drámakötetét mutatják be a Danilo Kiš ifjúsági klubban. Mindhárom rendezvényre ingyenes a belépés.

A rendezvénysorozatot a Pataki Gyűrű-díj gálaestje zárja, melyre október 29-én kerül sor. Az estet idén Virág György, a Zentai Magyar Kamaraszínház rendezője állítja színpadra. A szervezők idén is arra törekedtek, hogy egy közös alkotásban mind a négy vajdasági magyar színház képviselje magát.

A Pataki Gyűrű-díj jelöltjeit a 2018/19-es színházi évadban Mezei Kinga válogatta, ők a következők: Pámer Csilla (Szabadkai Népszínház, Lila Ákác, Tóth Manci), Mészáros Gábor (Kosztolányi Dezső Színház, Nézőművészeti Főiskola, Szagolnyák Imre), G. Erdélyi Hermina (Szabadkai Népszínház, Tristram Shandy), Elor Emina (Újvidéki Színház, Álmodozók, Isabelle), Virág György (Zentai Magyar Kamaraszínház, Deficit, „Z”).

A zsűri tagjai, akik a felterjesztett színészek közül kiválasztják, hogy idén melyik színművész kapja majd a legrangosabb vajdasági magyar színészi díjat: Andrej Boka rendező, Antal Attila rendező, Góli Kornélia Dramaturg, Jankovics Andrea színésznő, valamint a döntéshez egy szavazattal az újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói is hozzájárulnak.

Az ünnepségsorozat és a gálaest is a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósul meg, valamint a díjat is az MNT biztosította.