Az újvidéki Magyar Tanszék jubiláris ünnepségét október 22-én szervezték meg: az intézmény ezzel a rendezvénnyel emlékezett meg a hatvan éve folyó munkásságáról. Az egybegyűlteket Toldi Éva tanszékvezető köszöntötte, majd Franck Angelis noktürnje hangzott el egy másodéves hallgató harmonika-előadásában.

Az ünnepségen számos vendég szólalt fel, tisztelegve a Tanszék munkássága, munkatársai, diákjai előtt, többek között Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, valamint Pirityiné Szabó Judit, a Magyar Köztársaság Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője.

Az első- és a másodéves hallgatók Vajdasági vers, vajdasági ének című verses-zenés összeállítással készültek. Domonkos István Állok a padon, Beszédes István Háló és Fehér Ferenc Hajnal című megzenésített versét gondolták újra. A harmad- és negyedéves hallgatók is felléptek Kreativitás – egykor és ma című összeállításukkal. A Tanszéken megalakulása óta nagy szerepe van a tehetséggondozásnak. 1959-ben az első nemzedék padsoraiban ült Gion Nándor, aki a magyar irodalom kimagasló prózaírójává vált, a hallgatók az ő ifjúkorát elevenítették fel, valamint előadták Gion Zongora a fehér kastélyból című ifjúsági regényének részletét.

A hatvanadik évforduló alkalmából a Tanszék emlékoklevéllel tüntette ki azokat a tanárokat és munkatársakat, akik több mint harminc éve dolgoznak az intézményben és változatlan kedvvel munkálkodnak a hallgatók oktatásának és előmenetelének biztosításán. Végül a Magyar Tanszék dicséretben és könyvjutalomban részesítette azokat a hallgatókat, akiknek az összesített tanulmányi eredménye meghaladja a kilences átlagot. A műsor végeztével a vendégek a Tanszék által szervezett fogadáson vettek részt.

Király Tímea