Szerbiában tavaly alkoholos befolyásoltság miatt mintegy három és fél ezer közlekedési baleset történt, amelyben kilencvennyolc ember halt meg, és több mint kétezer-hatszázan szenvedtek súlyosabb vagy könnyebb sérülést. Szinte biztos, hogy a szerencsétlenséget előidézők között volt olyan is, akinél az alkoholszint csak kicsit volt magasabb a megengedettnél. Ez azonban éppen elég volt ahhoz, hogy a baleset miatt bekövetkezett anyagi és nem vagyoni kárt neki kelljen kifizetnie. És megtörténhet, hogy ez több tízezer vagy akár több százezer euró is lehet…

Ha valaki alkoholos befolyásoltság alatt áll, és balesetet okoz, amely során valaki meghal, vagy súlyos sérülést szenved, nemcsak a másik családjának életét teheti tönkre, hanem a sajátját és hozzátartozóiét is. Az alkoholos befolyásoltság ugyanis az egyike azon kitételeknek, amelyek esetében a kötelező autóbiztosítás érvényét veszíti, vagyis a vétkes sofőrnek kell majd az összes, a bíróság által jóváhagyott kártérítési igényt kifizetnie. Talán fontos megemlíteni, hogy Szerbiában nemrég csökkent a megengedett alkoholszint, s jelenleg 0,2 ezrelék már alkoholos befolyásoltságnak számít. Vagyis elég csak egy pohár tömény alkoholos ital, és egy hiba miatt olyan helyzetbe kerülünk, amelyet soha az életben nem tudunk kijavítani.

Nemcsak az alkoholos befolyásoltság az egyetlen olyan ok, amely miatt a sofőrnek kell megtérítenie az okozott kárt (lásd a keretes írásunkat), de talán az alkohol az egyetlen olyan, amikor sokan úgy vannak vele, hogy ha csak egy vagy két italt iszom, abból nagy baj nem lehet. Az eddig leírtakból viszont egyértelműen kiderül, hogy ez nem igaz, nagyon sok éveken át (meg)fizethetünk a hibánkért, amelyet az elfogyasztott alkohol okozott.

De nézzük, hogy is néz ez ki a gyakorlatban: az a sofőr, aki alkoholos befolyásoltság alatt áll, és balesetet okoz, elveszíti a kötelező biztosítását, ami annyit jelent, hogy a biztosítótársaság a sértettnek kifizeti a kártérítés összegét, de azt később behajtja az elkövetőn. Ha a baleset során valaki élete végéig mozgásképtelen lesz, és nem tud munkát vállalni, akkor őt nemcsak egyszeri kártérítés – ami akár százezer euró is lehet – illeti meg, hanem emellett még élete végéig meghatározott összeget kell neki fizetni. Ilyen esetben a felső határ egymillió euró, vagyis megtörténhet, hogy a balesetet okozó személynek élete végéig törlesztenie kell a kártérítés összegét. Ha például a sérülés olyan súlyos, hogy a sértett nem tud a munka világában elhelyezkedni, akkor rokkantsági nyugdíjba vonul, viszont az elkövetőnek évtizedeken át fizetnie kell a nyugdíj és a korábbi munkahelyén kapott fizetés közötti különbséget. Aki esetleg abban bízik, hogy majd az ügy elévül, az nem jól teszi, mert a biztosítótársaságnak a jogerős ítélettől számítva tíz év áll a rendelkezésére, hogy elindítsa a megfizettetési eljárást.

Ha az elkövetőnek börtönbe kell vonulnia, és a kártérítés összege meghaladja a vagyonát, akkor a törvény szerint meg kell várni, hogy a jogerősen elítélt sofőr kiszabaduljon a fogházból, s elkezdjen dolgozni, mivel a fizetésének egy részét, legfeljebb kétharmadát levonják majd tőle (ha valaki minimálbért kap, akkor annak a felét). A vétkes sofőr a bíróságra járás mellett – a baleset súlyosságától függően – akár a házát vagy a lakását is elveszítheti, s ha ez sem lenne elég a kártérítés fedezésére, akkor évek hosszú során át kell fizetnie. Nem ritka az olyan eset, amikor a vétkes sofőr megpróbált trükközni, s az ingatlanját átíratta az egyik családtagja nevére, azonban a gyakorlatban ez a módszer nem vált be, ugyanis a biztosítótársaság ilyen esetben egy külön eljárást indíthat a sofőr ellen, amely során szinte biztos, hogy sikerül bebizonyítania, a tulajdonjog átruházása azért történt, hogy a vétkesnek ne legyen a nevén semmilyen ingatlan, amelyet a végrehajtó elvehet tőle.

A leírtakból egyértelműen kiderül, milyen súlyos következményei lehetnek egy olyan balesetnek, amely során a vétkes sofőr csak egy kicsivel fogyasztott több alkoholt a megengedettnél, éppen ezért jó lenne, ha mindenki eldöntené: iszik vagy vezet.

Mikor nem érvényes a kötelező biztosítási kötvény?

A kötelező biztosításról szóló törvény 29-es cikkelyében az szerepel, hogy annak a sofőrnek, aki közlekedési balesetet okoz, az általa okozott összes kárt meg kell térítenie a következő esetekben:

1) ha a sofőr nem a rendeltetésének megfelelően használta a gépjárművet;

2) ha olyan irányította a járművet, akinek arra nem volt megfelelő engedélye;

3) ha a sofőrnek bevonták a jogosítványát, vagy pedig korábban kizárták a közlekedésből, illetve ha meghatározott időre eltiltották a közlekedésben való részvételtől;

4) ha a sofőr a megengedettnél több alkoholt fogyasztott, vagy ha a kábítószer, illetve tiltott orvosságok vagy egyéb pszichoaktív anyagok hatása alatt állt;

5) ha a sofőr szándékosan okozta a kárt;

6) ha a baleset azért következett be, mert a gépjármű műszakilag nem felelt meg az előírásoknak, és ezt a sofőr tudta;

7) ha a sofőr a baleset után elhajtott a helyszínről, s nem adta meg a személyes adatait és biztosítással kapcsolatos információkat.

Akár egymillió eurós kártérítés

A kártérítés összegének felső határa jelenleg 200 000 euró az anyagi kár és egymillió euró a személyi sérülések esetében, de az utóbbi időben egyre több cikk jelent meg arról, hogy mindkét esetben két és félszeresére növelnék a kártérítés összegét, vagyis megtörténhet, hogy pár éven belül más 500 000, illetve 2,5 millió euró lesz a felső határ.