A közelmúltban bezártak egy tutini magánkézben lévő középiskolát, ahol közlekedési- és egészségügyi technikusokat képeztek. Az iskola vezetőit őrizetbe vették, az általuk kiadott diplomák azonban továbbra is érvényesek, mert az oktatási minisztérium nem hozott határozatot a diplomák megsemmisítéséről – írja a 021.rs.

A Novosti azt írja, hogy a felügyelőség megállapította, az iskolában törvénytelenül tartottak átképzéseket, illetve továbbképzéseket. Szabálytalanul zajlott a vizsgáztató bizottságok felállítása, valamint gyakran előfordult, hogy úgy adtak osztályzatokat, hogy a szakdolgozatokat az illetékesek át sem nézték.

„A felügyelőknek nem állt módjukban ellenőrizni hány diplomát adtak ki, és azt sem, hogy ki kapta ezeket a diplomákat” – áll az oktatási minisztérium közleményében.

A helyi sajtó most arról cikkezik, hogy a környéken sokan attól tartanak, hogy az egészségügyi intézményekben olyanok dolgoznak, akiknek nincs szaktudásuk és csak megvették a diplomájukat. Ennek ellenére a minisztérium nem tanácsolta a munkaadóknak, hogy szüntessék meg a munkaviszonyát azoknak, akik gyanús diplomával rendelkeznek.

„A minisztérium nem tanácsolhatja a munkaadóknak, hogy szakítsák meg a munkaviszonyt azokkal, akik a tutini középiskola diplomájával rendelkeznek, mert nem mindenki szerzett törvénytelenül képesítést ebben az intézményben. Ez egy nagyon összetett kérdés és minden diplomát külön-külön kell megvizsgálni” – áll az oktatási minisztérium közleményében.

A hamis diplomákat először Németországban fedezték fel, amikor Szerbiából érkező egészségügyi nővérek érkeztek mindenféle képzettség nélkül a tutini középiskola papírjaival. Érdekes, hogy jó néhány kamionsofőr és buszvezető közlekedik a mai napig a tutini középiskolától vásárolt jogosítvánnyal.

Az iskola igazgatója I.D. és munkatársa A.D. letartóztatásban vannak. Azzal gyanúsítják őket, hogy az elmúlt két évben anyagi ellenszolgáltatásért cserébe hamis középiskolai diplomákat, valamint hamis B és C kategóriás hajtási jogosítványokat adtak ki.

____________________________________________________________________

Fotó:Pixabay