Vajdaságot idén eggyel több lovas képviseli, mert Nagy Arnold és Fantázia tavaly megnyerték a Nemzeti Vágtát, ezért bónusz előrejutást kaptak. A délvidéki versenyzők ki is tudták használni előnyüket, négyen jutottak tovább a vasárnapi középfutamba.

Nagy Arnold és Fantázia, a tavalyi abszolút győztesek, Ördög Alen (Oromhegyes), Gulyás Szabolcs (Szabadka), Cékus Árpád (Topolya) jutottak tovább a vasárnapi középfutamba.

Arnold mindig megdicséri Fantáziát a futamok után

A Nemzeti Vágta tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten, a fő jelszó kezdetektől az volt, hogy a lovas nemzeteket, a lovas hagyományokat összefogja határon innen és túl.

Minden évnek megvan a maga „fővédnöke”, aki egy lovas személyiség, idén Kazinczy Lajos, aki annak a Kazinczy Ferencnek a fia, akit nyelvújítóként ismerünk. Kazinczy Lajos a legkisebb gyermek volt a családban, katonai iskolába járatták, ahol Görgei Artúr volt iskolatársa, részt vett a Pákozdi csatában, majd ugyanúgy halálra ítélték, mint az aradi vértanúkat. Őt tartjuk a 15. aradi vértanúnak, 1849. október 25-én végezték ki, maradványai máig feltáratlanok Aradon.

A Nemzeti Vágta minden évben korábban kerül megrendezésre, most azért helyeződött át éppen későbbre, október 19-re, mert akkor született Kazinczy Lajos.

Ez a Nemzeti Vágta azért is különleges, mert korábban sosem nyertek határon túliak, tavaly Nagy Arnold learatta a babérokat győzelmével, azonban a mai nappal olyan sok előfutamban nyertek vajdaságiak, hogy már akkor is győztesek, ha senki nem jut tovább a vasárnapi középfutamokból.

A fogathajtók is versenybe szálltak, ez a Nemzeti Vágta kísérőrendezvénye

Az elővágtáknak 12 előfutamuk van, Vajdaság szurkolói már akkor is extázisban voltak, amikor a tizedikben szerencsétlenül összesorsolt Oromhegyes és Szabadka egy futamban indult, lényegében egymás ellen versenyezve. Mégis akkorát vágtáztak a fiúk, hogy mindketten továbbjutottak. A szabályok szerint az előfutamok első és második helyezettjei jutnak tovább. Ők voltak az első és második helyezett.

Ha ez még nem lett volna elég az izgalomból, a legutolsó, tizenkettedik futamban lépett pályára Cékus Árpád és Bessie (Topolya). A budapesti naplementében akkora győzelmet arattak, hogy a kommentátorok is megjegyezték, ezzel történelmet írtak.

A legutolsó előfutam legnagyobb meglepetése, Cékus Árpád száguld be első helyre, Vajdaság szétnyeri magát

Ha még tovább tudnak olvasni, tudjuk fokozni: Bálint Denisz, aki szabadkai származású, de Gyömrő színeiben versenyzett ma, megnyerte a futamát, így ő is ott lesz a holnapi középdöntőben.

Mondtuk, hogy Vajdaság vágtázik…