Halált okozó gondatlanság címén őrizetbe vették az orosz hatóságok annak a Krasznojarszki területen működő aranybányának a vezérigazgatóját, valamint két vezető munkatársát, amelynek területén szombat hajnalban gátszakadás történt – idézi az Interfax hírügynökség vasárnapi közleményét az MTI.

A Szejba folyón gátakkal felduzzasztott tározó a Sziszim elnevezésű vállalat tulajdonában lévő aranybányához tartozik, ahol 270 embert alkalmaznak.

A baleset következtében 15 ember életét vesztette, 16-an pedig megsérültek. Több eltűnt személyt az elmúlt két nap során élve találtak meg a mentőalakulatok, de öt embert továbbra is keresnek.

Legalább tizenkét munkás meghalt, amikor átszakadt egy aranybánya duzzasztógátja

Szörnyű baleset történt szombatra virradóra az oroszországi Krasznojarszk régióban, Scsetyinkino település közelében, egy aranybánya területén, ahol egy 270 embert foglalkoztató aranybányász vállalkozás illegális duzzasztógátat épített a Szejba folyócskára, közölte hírügynökségi források alapján a 444.hu. A gát az éjszaka közepén egyszer csak átszakadt, a víz pedig elsodorta a munkások lakhelyéül szolgáló, valami okból a gát alatti szakaszon elhelyezett ideiglenes kunyhókat.

A vasárnap megjelent helyszíni jelentések szerint a megáradt folyó nem is egy, hanem öt gátat szakított át a Scsetyinkino településnél működő bányánál. A kitörő víz elárasztotta azt a területet, ahol 80 munkás ideiglenes szállásául szolgáló épületek voltak.

Az átszakadt gátakat engedély nélkül építtette meg a cég, a hatóságok gyanúja szerint a biztonsági előírások megsértésével.