A világsajtót ezen a héten a szíriai kurdok elleni török támadás izgatta, Trump amerikai elnök bizarr és általánosan elítélt húzása, valamint az EU reakciója nyomán. A legfrissebb: Pence-pennázta „fegyverszünet” Szíriában, ami a háborút újrakezdő törökök szerint nem is az.

Erdoğannak nem kell félnie a következményektől

A szíria török támadásról a francia baloldali Libération napilap ezt írja:

„Franciaország azzal fenyegetőzik, hogy felfüggeszti a fegyverszállítást Törökországnak, Donald Trump pedig azzal, hogy megsemmisíti a török gazdaságot. Angela Merkel szerényebb, ő csak arra szólította fel a törököket, hogy állítsák le hadjáratukat Szíria ellen. Recep Tayyip Erdoğan pedig, úgy tűnik, továbbra is jobban elkötelezi magát, mint valaha arra, hogy folytassa a harcot a Szíria északkeleti részén élő kurdok ellen. De miért is kellene aggódnia a török elnöknek, hiszen az ENSZ Biztonsági Tanácsa bebizonyította, hogy még egy egyszerű nyilatkozatot sem képes hozni ebben az ügyben? A nemzetközi közösség által Ankara megtorlására ígért »következmények« jelenleg hatástalanok.”

A kurdokat Aszad karjaiba hajtják

A liberális koppenhágai Politiken c. napilap ezt így kommentálja:

„A török invázió Szíria északi részén sok szempontból tragikus. Tragédia ez a kurdok számára, akik bátor szövetségesek voltak, de ma cserben hagyták őket. A kurdoknak nincs más választásuk, mint hogy szövetséget kössenek az Aszad-rezsimmel annak érdekében, hogy védelmet biztosítsanak önmaguknak, amelyet Trump hirtelen felmondott. Ez erősíti Aszadot és megszilárdítja brutális hatalmát. A többi autokratának küldött üzenete is kristálytiszta: minden lehetséges eszköz alkalmazása megéri, hogy hatalmon maradjon. Ugyanakkor az invázió új erőt adhat az „Iszlám Államnak”. Erdoğan török elnök örömmel veszi tudomásul, hogy az invázió jelentős segítséget ad neki éppen akkor, amikor 16 éves uralkodása alatt most kapott először belső ellenszelet. ”

Mi lenne, ha az amerikaiak valóban távoznának?

Az olasz Corriere della Sera ezt írja az Egyesült Államok szerepéről a szíriai konfliktusban :

„Emlékeztek az amerikai imperializmusra, a »piszkos vietnami háborúra«, a »Yankee, takarodj haza!« és más egyéb jelszóra? Most az amerikaiak valóban hazamennek. És amint a Közel-Keleten látható, az nem más, mint összeomlás. Még azok is, akik hangosan szidták a »világ csendőreit«, most megértik, hogy milyen fájdalmas helyzet alakul ki, amikor a csendőr helye megüresedik, és minden lázadó olyan kárt okozhat, amilyet csak akar. Donald Trump telefonon keresztül szabad kezet adott Erdoğannak, hogy a török vezér megvalósíthassa régi vágyát, a szíriai kurd helyzet »végleges megoldását«.”

A katasztrófa csak most kezdődött

A londoni Guardian rettegését fejezi ki a török akció hosszú távú következményeiről:

„A Népi Védelmi Erők nevű kurd milícia által vezetett Szíriai Demokratikus Erők harcosai közül több ezren veszítették életüket az „Iszlám Állam” terrorszervezet elleni háborúban. Ők eddig a foglyokat őrizték, amit most a törökök vesznek át. Az ellenőrzés azonban mindenkor egy törékeny dolog; lágerek fenntartása soha nem volt hosszú távú megoldás. James Mattis volt amerikai védelmi miniszter figyelmeztet az „Iszlám Állam” újjászületésének veszélyére. Ez a veszély újabb ok arra, hogy Trump nyomást gyakoroljon Törökországra a halálos támadás leállítása érdekében. Donald Trumpnak a török elnökkel mindössze egy hete folyatott katasztrofális telefonbeszélgetése egyre több következménnyel jár. Teljes a katasztrófa? Dehogy: most kezdődött csak el.”

A nemzetközi jog megsértése

A NRC Handelsblad holland újság (online kiadásában) ez olvasható:

„Recep Tayyip Erdoğan török elnök nem titkolta azt a tényt, hogy egymillió szíriai arab menekültet akar betelepíteni a határ menti területre, ahol csapatai jelenleg harcban állnak. Erdoğan szerint ez mindenki számára hasznos helyzetet jelent, mivel lehetővé teszi, hogy Törökország megszabaduljon a szíriai menekültektől, és ugyanakkor kiterelje a kurdokat a szíriai határ menti térségből. Nemzetközi jogi szempontból ez az elgondolás két okból is megengedhetetlen. Egyrészt jogtalan a menekülteket tetszés szerint áttelepíteni, másrészt tilos az etnikai tisztogatás. És emellett nem lett volna szabad behatolnia Szíria területére bármilyen ügyből kifolyólag Bassár el-Aszad elnök jóváhagyása nélkül, függetlenül attól, hogy mi a véleményünk az utóbbinak a rendszeréről.”

Észak-szíriai tűzszünet: Pence amerikai alelnök megállapodásra jutott Erdogannal és a kurdokkal

A Frankfurter Allgemeine Zeitung erről ezt írja:

„Az Egyesült Államok és Törökország megállapodásra jutott a tűzszünetről Szíria északi részén. Eszerint Törökország öt napra leállítja a kurd milíciák elleni katonai kampányt” – mondta Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke csütörtök este az Ankarában tartott sajtótájékoztatón. A cél az, hogy a »Népi Védelmi Erők« harcosai kivonuljanak ebből a régióból. Ez a kivonulás már megkezdődött. A milícia teljes visszavonása után a törököknek a támadást teljesen le kell állítaniuk. »Ez egy nagyszerű nap a civilizáció számára« – mondta Donald Trump, az USA elnöke a texasi Fort Worth-ben. A Népi Védelmi Erők vezette »Szíriai Demokratikus Erők« (SzDE) hajlandók elfogadni a tűzszünetet. »Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a tűzszünet sikeres legyen« – mondta az SzDE parancsnoka, Mazlum Abdi, a Ronahi TV kurd adójának.”


Nem működik az észak-szíriai tűzszünet: Fiatal anyák menekülnek a török agresszió elől (Fotó: Ismail Coskun, HA/AP)