A szabadkai alapfokú bíróságon csütörtökön elkezdődött Vladimir Polovina, a belgrádi Építőmérnöki kar asszisztensének, a Néppárt szabadkai bizottsága elnökének tárgyalása, közölte a Slobodna Subotica.

Az ügyészség Polovinát Bogdan Laban szabadkai polgármester testi épségének veszélyeztetésével vádolja.

Vladimir Polivina nevét 2017 augusztusában ismerte meg a nyilvánosság, miután Szabadka központjában Bogdane Bog je ljut (Bogdan, Isten haragszik) feliratú plakátokat ragasztott ki, ami miatt Bogdan Laban minősíthetetlen szavak kíséretében megfenyegette, a polgármester testőrei pedig többször megütötték.

Polovina az ellene intézett támadásról – mely során a polgármester azzal fenyegette meg, hogy betoncipőket ad rá és kitépi a torkát – hangfelvételt készített, ami a mai napig elérhető a világhálón.

A nagy Laban-dosszié

Az elmúlt két napban mindenki a szabadkai polgármester botrányáról beszél, amelyből gyorsan országos ügy lett. Ha valaki esetleg lemaradt volna a történésekről, annak összefoglaltuk egy helyen az ezzel kapcsolatos híreket. Ha neked is fontos a tényszerű, propagandamentes, minőségi újságírás, támogasd a munkánkat! A támogató tagság részleteiről támogató oldalunkon olvashatsz.

A Polivina elleni támadást követően a szabadkai alapfokú ügyészség Bogdan Labannak alkut kínált, amit a polgármester elfogadott, beismerte bűnösségét és százezer dinár büntetést fizetett.

Nem hivatalos információk szerint azokat, akik Polovinát a támadás során fizikailag bántalmazták, sürgős szabálysértési eljárásban büntették meg, így lehetetlenné vált, hogy tettükért bűnvádi felelősségre vonják őket.

A Polovina elleni vádemelésre két év után került sor. Időközben az ügyész neki is alkut kínált, hogy ismerje el bűnösségét, azaz, hogy üldözte Bogdan Labant, és ezért fizessen húszezer dinár büntetést. Polovina azonban visszautasította az alkut.

A csütörtöki tárgyaláson sem a sértett, Bogdan Laban, sem ügyvédje nem jelent meg.


Fotó: Tóth Imre / Szabad Magyar Szó