„A felsőhegyi emberek akaratát semmibe veszik, ezért ők már két éve küzdenek, hiszen joguk van, hogy saját ügyeikben a helyi közösség tanácsa révén döntéseket hozzanak” – jelentette ki pénteken Rácz Szabó László, a Zenta a zentaiaké! képviselőcsoport vezetője, azon a sajtótájékoztatón, amelyet a zentai ellenzék, a Magyar Mozgalom, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK), a Demokrata Párt és a Zenta a zentaiaké! hívott össze.

– A felsőhegyi helyi közösség tanácsának elnöke, Bóbán József egyszerűen nem tárgyal, nem áll szóba velük, és nagyon sok törvénytelenséget is elkövet a helyi közösség tanácsa. Emiatt kétszáz ember aláírta azt a követelést, hogy új helyi közösségi választásokat akarnak. Amikor legutóbb helyi közösségi választásokat tartottak Felsőhegyen, akkor a legtöbb voksot kapott személyt sem támogatták kettőszázkettőnél többen. A helyi közösség alapszabálya értelmében, amennyiben a lakosság tíz százaléka kéri a tanács feloszlatását, akkor ezt a zentai képviselő-testületnek napirendre kell tűznie. Az alapszabály azt is teljesen egyértelműen leírja, hogy amennyiben a helyi közösség tanácsa három hónapon belül nem tart ülést, ez is ok a feloszlatásra. Minden szabályt megszegtek, sok minden más is van még. Ha egy tag lemond, akkor a listáról a következő személyt a következő ülésen be kell iktatni, ez sem történt meg. Borzalmas, hogy jogi szemszögből mit művelnek. Arról már nem beszélve, hogy a tanács egyszerűen nem végzi a feladatát – mutatott rá Rácz Szabó László, és azt mondta, az ellenzék feladata szembeszállni azzal a maffiózó viselkedésmóddal, ahogyan a községi képviselő-testület elnöke nem hajlandó figyelembe venni a lakosok akaratát és nem tűzi napirendre a kérdést.

Besokalltunk! Elegünk lett abból, hogy semmibe veszik a polgárokat, a polgárok akaratát és főként a polgárok érdekeit. Ezért úgy döntöttünk, hogy mi magunk, ellenzéki képviselők indítványozzuk – a község alapszabálya értelmében erre jogunk van –, hogy legyen képviselő-testületi ülés pontosan ebben a témakörben

– mondta Rácz Szabó László.

A sajtótájékoztatón Zsíros Jankelić Anikó, a Demokrata Párt zentai képviselőcsoportjának vezetője közölte, a felsőhegyi polgárok több mint kétszáz személyből álló csoportja már két éve próbál megoldást találni a problémára, s már minden képviselő-testületi frakciót megkerestek, így többek közt a Demokrata Párt frakcióját is:

– A probléma arról szól, hogy a felsőhegyi helyi közösség tanácsa nem tartja tiszteletben a törvényeket és nem a törvénnyel összhangban működik. Pontosan dokumentálták, hogy melyek azok a törvényellenességek, beadványukat ezek bizonyítékaival együtt adták át a községi képviselő-testület elnökének, már sokszor. Tekintettel arra, hogy a községi képviselő-testület vezetősége semmit sem lépett, illetve a hatalmi koalíció sem, a nyáron egy sajtótájékoztatón előrevetítettük, hogy mi, ellenzéki képviselők össze fogjuk hívni a községi képviselő-testület ülését erre a témára, vagyis a felsőhegyi helyi közösség feloszlatásával kapcsán. Szeretnénk, hogy igazságos, demokratikus választásokat tartanának felsőhegyen és a polgárok által megválasztott helyi közösségi tanács a törvényekkel összhangban végezné munkáját – mondta Zsíros Jankelić Anikó, és reményét fejezte ki, hogy az ellenzék indítványa pozitív fogadtatásra talál és a lehető legrövidebb időn belül összehívják a kkt ülését.

Nyitóképünkön (balról jobbra): Juhász Attila, Czegledi Rudolf, Bóbán József, Urbán Zsuzsanna, Pék Zoltán