Levelet írt Donald Trump a török elnöknek két nappal azután, hogy döntést hozott az amerikai csapatok kivonásáról Észak-Szíriából. Azt is kérte Recep Tayyip Erdogantól, hogy „ne legyen ostoba” – írja a HVG.hu.

Levelében próbálta lebeszélni a török elnököt a szíriai kurdok elleni offenzíváról az amerikai. A szöveget csak szerdán hozta nyilvánosságra a Fehér Ház, pedig a levél október 9-i keltezésű, vagyis két nappal az után írta Trump, hogy döntést hozott az amerikai csapatok kivonásáról Észak-Szíriából.

Hírügynökségek szerint a publikálással a Fehér Háznak az volt a nyilvánvaló szándéka, hogy alátámassza a nézetet: Trump a csapatkivonás után nem adott zöld jelzést Törökországnak Északkelet-Szíria lerohanására.

‚‚Dolgozzunk ki egy jó megállapodást. Ön nem akar felelős lenni emberek ezreinek lemészárlásáért, én pedig nem akarok felelős lenni a török gazdaság tönkretételéért” – figyelmeztetett Trump levelében, amelyben felemlegette, hogy keményen dolgozott, hogy megoldja Erdogan egyes problémát.

Az amerikai elnök azt üzente a töröknek, hogy a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) parancsnoka, Mazlúm Abdi hajlandó vele tárgyalni, és bizonyos engedményeket tenni. Trump csatolta üzenetéhez annak a levélnek a másolatát, amelyet Abdi írt neki.

‚‚A történelem kedvező képet alakít ki önről, ha helyes és humánus módon cselekszik. Örökké gonosznak fog tekinteni, ha nem történnek jó dolgok. Ne legyen kemény fiú! Ne legyen ostoba!” – írta Trump.