Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter szerdán kijelentette, hogy a Belgrád és Újvidék közötti gyorsvasút kiépítése 2021 őszére befejeződik és a két város között mindössze 30 perc lesz a menetidő – írja a 021.rs.

Mihajlović, aki ma látogatást tett az építkezés Belgrád-Ópazova közötti szakaszán azt is elmondta, hogy jelenleg ez a legnagyobb horderejű infrastruktúrális projektum Délkelet-Európában. A munkálatok összértéke Szerbia területén 2 milliárd eurót tesz ki, de ha a Belgrád-Budapest gyorsvasút magyarországi szakaszának kiépítését is idevesszük, akkor ennek a dupláját kapjuk.

„Ez a gyorsvasút nem csak azért fontos, mert fél óra alatt lehet majd eljutni Újvidékről Belgrádba, hanem azért is, mert Szerbia ezzel csatlakozott az Egy övezet, Egy út elnevezésű kinai kezdeményezéshez. Országunk az elsők között írta alá Kínával az erre vonatkozó egyezményt“ – mondta Mihajlović, aki hozzátette, hogy a Belgrád és Ópazova közötti munkálatok 40 százaléka fejeződött be, decembertől pedig az egész pályahossz kiépítése megkezdődik. Az Újvidék-Szabadka vonal építésének kezdetére 2020 februárjában, vagy márciusában kerül sor.

„Köszönet a kínai és szerb vasútnak, hogy napi 24 órában dolgoznak azért, hogy időre elkészüljön a gyorsvasút, és azért is köszönet illeti őket, mert európai szintű munkát végeznek” – zárta mondandóját a miniszter.

_____________________________________________________________________________

Fotó:021.rs