A magukat még újságírónak tartó, a szakmaiságot továbbra is első helyre soroló sajtómunkások szép számban képviseltették magukat azon a tüntetésen, amelyet szerda este tartottak meg Belgrádban: a szerb kormány épülete előtt megrendezett eseményt a Szabad médiáért elnevezésű csoport szervezte meg Újságírók a kísértetek ellen címmel.

A jelenlevőkhöz többek között Željko Bodrožić, a Szerbiai Független Újságíró Egyesület (NUNS) elnöke is szólt, aki közölte, ha Szerbia az európai országok családjába szeretne tartozni, akkor ennek a szabad sajtó az egyik elengedhetetlen feltétele.

„Az újságírók itt ma azért jöttek össze, hogy támogatásukról biztosítsák az N1 Televíziót, de nemcsak őket, hanem mindazokat, akik igyekeznek a szakma szabályai szerint tenni a dolgukat” – mondta Bodrožić.

Vuk Cvijić, a NIN hetilap újságírója osztotta a NUNS elnökének nézeteit:

„Az N1 Televízió miatt jöttünk össze a szerb kormány épülete előtt, ugyanis ők azok, akik hírt adnak mindenről, ami az országban történik, és amit a hatalom igyekszik elhallgatni. Tudjuk, hogy a vrčini Milan Jovanović kollégánknak a házát felgyújtották. Attól félek, hogy ez a hatalom szembesül a tényekkel, és az erőszak mellett dönt majd” – mondta Cvijić.

A BIRN újságírója, Sloba Georgiev szerint a kis szerkesztőségekben dolgozók, akik kiássák az információkat, nyomoznak, aknamunkát végeznek, hiába tennék, ha nem lenne az N1 Televízió, mert azokról az anyagokról alig értesülne valaki.

„A polgárok és az emberek támogatása nélkül, a hivatásos tájékoztatási eszközök nem tudnak fennmaradni” – mondta Georgiev.

A Szabad médiáért nevet viselő csoport a felhívása során többek között azt is megemlítette, hogy más sajtóttermékek munkatársai is naponta ki vannak téve a sértegetéseknek, a nyomásgyakorlásnak, a fenyegetéseknek.

„A saját országunkban vagyunk, mégis egy ellenséges környezetben élünk és dolgozunk. Nem áll mellénk sem a rendőrség, sem az igazságszolgáltatás, de legkevésbé teszi ezt a hatalom. Éppen ellenkezőleg, már régóta nyilvánvaló, hogy Szerbiában nincsenek biztonságban azok az újságírók és azok a médiamunkások, akik becsületesen végzik a munkájukat” – olvasható a Szabad médiáért csoport közleményében, amelyben az is szerepel, hogy a hatalom szándéka egyértelmű: meg kell szüntetni minden olyan tájékoztatási eszközt, amely az szerkesztési politikáját nem rendeli alá Aleksandar Vučić és a Szerb Haladó politikai népszerűsítésének és propagandájának.

Za slobodu medija – protest ispred zgrade Vlade

Za slobodu medija – protest ispred zgrade Vlade

Posted by Ne davimo Beograd on Wednesday, October 16, 2019

A szerda esti tüntetésnek az apropója a hétfő este fél tízkor történt esemény volt: két orvosi maszkot viselő férfi megközelítőleg ötszáz röplapot dobott be az N1 Televízió udvarába.

A röplapokon a „Viszontlátásra Szerbia, üdvözöljük Luxemburgban” (Republika Srbija doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg) felirat volt olvasható, ezzel arra célozva, hogy a Carlo Rock igazgató és Ralf Manthey programigazgató neve mellett is az szerepel, hogy Luxemburg, valamint arra is, hogy az N1 Televízió annak az Adria Newsnak a része, amelynek a székhelye Luxemburgban van.

Nem a hétfői volt az első ilyen eset az N1 Televízió épületének közelében, ugyanis vasárnap este hasonló feliratú plakát jelent meg a televízió bejáratánál is.

Egyelőre nem tudni, hogy ki áll a provokáció mögött, mondta az eset után Jugoslav Ćosić, az N1 Televízió műsorigazgatója, aki elmondta azt is, hogy ez a luxemburgi történet a szerb képviselőházból indult, ahol korábban elhangzott, hogy az N1 nem a szerbiai törvények szerint működik, és adót sem fizet.

„Ebből semmi sem igaz” – nyilatkozta Ćosić, aki szerint a szerb képviselőház egy újabb platform lett, ahol le kell számolni az N1-gyel és a többi független tájékoztatási eszközzel.

„Úgy gondolom, ez csak egy próba és teszt, és hogy komolyabb akcióra készülnek ellenünk” – mondta a műsorigazgató.