Németország és Franciaország is betiltotta a Törökországgal való fegyverkereskedelmet. Mindkét ország azonnali hatállyal felfüggeszti azoknak a hadieszközöknek a törökországi exportját, amelyeket a török hadsereg bevethet szíriai offenzívája során, írja hírügynökségi források alapján a Vajdasági RTV.

A németek attól függetlenül döntöttek így, hogy Törökország Németország legfontosabb vásárlója a fegyverpiacon.

Bár 2016 óta már szigorítottak a fegyvereladásokon, a tavalyi év során Németország 243 millió euró értékben adott el hadieszközt Törökországnak. Ez az összeg a német fegyverexport harmada.

A francia védelmi- és külügyminisztérium is közleményben figyelmeztette Ankarát, hogy hadművelete az európai biztonságot fenyegeti.

Bár az Európai Unió tagállamai csak a külügyminiszterek hétfői találkozóján egyeznek meg egy egységes álláspontban, a holland kormány már pénteken bejelentette, hogy hasonló lépéseket tesz meg. Emellett szankciók is érhetik Törökországot, amennyiben az Unió tagállamainak miniszterei így határoznak.

A fegyverembargók hírére sem változott a török hozzáállás. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerint a hadművelet tétje a túlélés, és az sem tántorítja el Törökországot, ha ezzel magára marad.

Eddig legkevesebb kilenc kurd civillel, köztük a szíriai kurd közösség egyik politikai vezetőjével végzett a Törökország által támogatott arab milícia Szíria északi részén.

Európa számos városában tiltakoztak Törökország szíriai háborúja ellen.


A nyitókép illusztráció